Guvernul de Uniune Naţională: "bomboană otrăvită" sau strategie pe termen lung

Sorin Frunzăverde a spus în mai multe rânduri că s-ar putea construi ca proiect politic un Guvern de Uniune Naţională. Ideea nu a fost însă îmbrăţişată de liderii politici ai USL, pentru că  nu au exprimat sprijinul public. Sociologul Alfred Bulai consideră că o astfel de măsură ar fi sinucigaşă pentru USL, pentru că şi-ar pierde principalul atu, lupta împotriva regimului Traian Băsescu. În plus, pentru USL ar fi greu de explicat maselor de ce se trece la o uniune cu PDL, după ce a criticat toate guvernele impuse de Traian Băsescu.Miza ar fi Ministerul de Interne iar pentru USL aceasta ar fi o strategie pe termen lung pentru că ar putea atenua din frauda electorală pe care o acuză din partea PDL.

"Eu cred că este o simplă replică politică. Se mai aruncă fumigene de genul ăsta înaintea unor moţiuni de cenzură. Pentru USL cred că ar fi o misiune sinucigaşă şi ar fi greu de explicat oamenilor cum s-a aliat cu Băsescu. Nu cred că ar fi posibilă o astfel de construcţie politică", a spus Alfred Bulai pentru DeCe News.

Parlamentar al PDL, Sorin Minea, a explicat că USl ar putea avea următoarea strategie: Guvernul de Uniune Naţională să fie doar o plasa de scăpare pentru PDL-iştii care doresc să mai rămână la Putere. Astfel ei vor primi o serie de fucnţii, dar după ce USL îşi consolidează poziţia va iniţia suspendarea preşedintelui şi va scoate şi PDL-ul de la guvernare.

Un astfel de Guvern a mai fost încercat în anul 2009 când PDL şi PSD au guvernat prin "Pactul pentru România". Motivul oficial al rupturii a fost atunci revocarea lui Dan Nica din funcţia de Ministru de Interne. Construcţia politică a fost puternic contestată de Ion Iliescu care le-a spus liderilor PSD că o alianţă cu PDL nu le va aduce nimic bun din punct de vedere electoral.

Motivul invocat pentru un Guvern de Uniune Naţională ar fi câştigarea de către USL a Ministerului de Interne. În perioadele electorale acest minister devine extrem de important pentru că coordonează tot procesul electoral. Miza pentru USL ar fi să limiteze posibila fraudă pe care o reclamă din partea PDL.

În acelaşi timp USL şi-ar pierde raţiunea alianţei. Ponta şi Antonescu au recunoscut că USL nu este o alianţă din cauza convingerilor politice şi are drept scop dărâmarea regimului Băsescu şi restaurarea ordinii. Dacă s-ar produce un astfel de Guvern USL ar pierde raţiunea de alianţă şi o parte din cota electorală pe care o are.

Premierul Ungureanu este unul dintre liderii politici care a susţinut aceeaşi temă ca şi Frunzăverde. El vede un Guvern de Uniune Naţională, dar în acelaşi timp consideră că în cazul în care Guvernul actual va pica la moţiunea de cenzură ţara ar putea fi aruncată într-un haos politic. Cu alte cuvinte, Ungureanu susţine că mecanismul democractic al demiterii Guvernului nu este corect. În acest caz singurul sistem politic alternativ ar fi o dictatură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel