Guvernul dă 20 de milioane euro pentru educația copiilor din Republica Moldova

ponta leanca
ponta leanca

Premierul Victor Ponta a semnat, luni, hotătârea prin care sunt alocate 20 de milioane de euro programului de modernizare a școlilor și grădinițelor din Republica Moldova. Prim-ministrul a lansat ideea unei chete la nivel național de DVD-uri și cărți în limba română pe care România să le trimită Chișinăului.

La finalul ședinței de Guvern, la care a participat și premierul Republicii Moldova, Iurile Leancă, că cea mai importantă hotărâre dată astăzi este "acordarea a 20 de milioane de lei din fondurile bugetului României pentru dezvoltarea infrastructurii sistemului de educație din Republica Moldova".

"Vreau să strângem în toate şcolile, dvd-uri, cărţi, e un efort naţional pe care poate să îl facă toată lumea. Vreau să lansăm un program naţional în acest sens", a spus Ponta. El a arătat că primele donații sunt ale sale și se află pe masa guvernului, constând în câteva DVD-uri și cărți în limba română.

"E un moment în care putem să fim mai solidari când vorbim despre Moldova. Sunt 20 de milioane de euro care merg la grădiniţe şi la şcoli. Să ştiţi că toţi miniştrii ar fi vrut cele 90 de milioane, dar au fost de acord", i-a spus Ponta lui Leancă, înainte de a semna transferul la Ministerul Dezvoltării de unde urmează să plece banii spre Chişinău. Pentru suma care "depăşeşte tot ce s-a alocat pentru Republica Moldova din 2010 încoace", premierul le-a făcut însă beneficiarilor şi o sugestie politică pentru anul electoral 2014: "La anul, în noiembrie, când sunt alegeri, să ţină drumul proeuropean. Deci unde e HG-ul? Să nu plece omul la Chişinău cu mâna goală!".

Leancă a mulțumit pentru "sprijinul dezinteresat" 

"Mulţumesc pentru acest sprijin dezinteresat care va schimba proiectele din Republica Moldova. Şi gazoductul. Vor aduce schimbări palpabile, mai mult optimism, mai multă bucurie şi vă mulţumim din suflet. Ne dorim ca după alegerile de anul viitor să facem această schimbare ireversibilă. Ar vrea să menţinem acelaşi ritm de intensitate şi de eficienţă. Mulţumesc pentru aceşti bani, sumă pe care o vom folosi cu maximă eficienţă. Ca cetăţenii să ştie de unde vin banii", a spus Iurie Leancă.

Ponta vrea desene animate în limba română pentru copiii din Republica Moldova

Premierul Ponta a relatat că s-a gândit, în timpul unei discuții cu omologul său de peste Prut, să-i ceară ministrului Educației, Remus Pricopie, să organizeze o chetă națională prin care să strângă DVD-rui și cărți în română pentru copiii din Republica Moldova.

"Îmi spunea că e bine, că acei copii trebuie să aibă o grădiniţă mai frumoasă, o şcoală mai frumoasă, dar nu au manuale, DVD-uri, filme în limba română. Uite aici, ţi le dăm, domnul prim-ministru! Deci, filme în limba română, că Tom şi Jerry pot să vorbească şi în română, nu în ruseşte neapărat. Vreau să strângem în toate şcolile, dvd-uri, cărţi, e un efort naţional pe care poate să îl facă toată lumea. Vreau să lansăm un program naţional în acest sens. Sunt convins că mulţi au acasă foarte multe cărţi şi foarte multe filme pe care nu le mai folosesc. Dăm ceea ce ne prisoseşte, ce avem prea mult", i-a transmis Ponta lui Pricopie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel