Guvernul Cîțu a încălcat regulile de la început. Emil Boc: Cum îți așterni, așa dormi! Nu e un moft, e o obligație

Guvernul Cîțu a nemulțumit primarii încă de la început. Emil Boc, fost premier al României, primar al municipiului Cluj-Napoca și președinte al Asociației Municipiilor din România atrage atenția miniștrilor că nu dețin monopolul adevărului. 

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a vorbit despre scrisoarea Asociației Municipiilor din România către Guvernul Cîțu. Executivul condus de Florin Cîțu este acuzat că și-a însușit rapid practicile nesănătoase ale guvernelor anterioare. 

”Relația noastră cu Guvernul Orban și cu ministrul Finanțelor Cîțu a fost foarte bună. A fost primul Guvern din ultimii cinci ani care a acordat municipalităților cota de 65% prin lege pe impozitul din venitul global. Observația noastră, de principiu, este că în articolul 86 al Codului Administrativ scrie foarte clar că orice proiect de act normativ al Guvernului trebuie să fie trimis, înainte cu 15 zile sau cu 10 zile în cazuri de urgență, către structurile asociative ale administrației publice locale, pentru a putea să se consulte și a-i cunoaște punctul de vedere. Am făcut acest apel la respectarea legii. 

Cum îți așterni, așa dormi! Dacă de la început nu stabilim regulile jocului, instituțional, foarte clar, să nu ne așteptăm apoi că vor fi respectate mai târziu. Sunt convins că prim-ministrul nu are nicio vină, dar erau niște oameni care aveau obligația, fie funcționari, fie miniștri, care să-i spună despre această obligație. (...) Guvernul nu deține monopolul adevărului, așa cum de obicei cred cei de la ministere și de la Guvern. Am fost acolo, nu este așa. Doar din consultare, din dialog, poți să ai cele mai bune soluții. Asta cerem, ca soluțiile să fie un urma dialogului, care nu este un moft al primarilor, este o obligație a legii să consulți primarii.” a spus Emil Boc, la Antena 3. 

Mesajul ferm al primarilor din România către Guvernul Cîțu

”Având în vedere Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii în urmatoarea ședința de Guvern, Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:

1. Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală.

În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.

2. Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesanatoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare ,fara consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformâ astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei.

3. Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative , este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare.

Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm:

Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister , ci o obligație legală a Guvernului Romaniei, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație.” este comunicatul AMR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel