Guvernul Ponta a adoptat, marți, o ordonanţă de urgenţă prin care sunt interzise în mod explicit cadourile electorale neinscripţionate şi care depăşesc ca preţ 10 lei, în timpul campaniei electorale. Potrivit listei aprobate de Executiv, candidații la alegerile parlamentare pot oferi electoratului materiale de propagandă precum cărți poștale, DVD-uri, pixuri, căni, tricouri, șepci, pelerine şi jachete inscripţionate cu însemnele electorale, dar nu sunt permise alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare.
La finalul ședinței de guvern, de marți, ministrul de Interne, Mircea Dușa a anunțat “În ordonanţa de urgenţă aprobată de către Guvernul României am enumerat obiectele care pot fi folosite în campania electorală şi materialele şi obiectele care nu pot fi folosite”. El a precizat că în lista cu materialele şi obiectele de propagandă electorală permise de lege sunt cuprinse următoarele: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, brichete, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.
Mircea Dușa a precizat că sunt permise şi alte obiecte de propagandă electorală, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, dar a căror valoare să nu depășească 10 lei fără TVA, pentru fiecare articol.
Potrivit ministrului de Interne, în OUG aprobată marți se specifică în mod clar că “în categoria bunurilor interzise sunt incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare”, potrivit NewsIn.
Prin ordonanţă de urgenţă de marți, Guvernul a modificat, articolul 55 din Legea 35, care se referă la sancţiunile care privesc “mita electorală”. Acest Art. 55, la alineatul 1, prevede că tentativa, promisiunea şi darea de bani şi obiecte de folosinţă în scopul determinării alegătorilor pentru a vota într-un fel sau altul, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. În alineatul 3 se preciza că fac excepţie obiectele cu caracter simbolic. “Nefiind definite aceste obiecte cu caracter simbolic, sigur că se lăsa loc de interpretare şi fiecare putea să folosească în campania electorală, ştiu eu, obiecte promoţionale sau chiar alimente, aşa cum s-a mai întâmplat, şi alte obiecte, găleţi, biciclete, fără a avea o anumită reglementare”, a argumentat Mircea Duşa.
“O dată cu publicarea în Monitor a acestei Ordonanţe de urgenţă, sper că pentru fiecare candidat, pentru fiecare formaţiune politică va fi foarte clar ce obiecte şi ce simboluri poate să folosească în campania electorală”, a concluzionat ministrul de Interne.
De altfel, el a anunţat că miercuri va organiza la sediul MAI o videoconferinţă cu prefecţii şi cu inspectorii şefi şi cu instituţiile abilitate din teritoriu, pentru a prezenta textul acestei ordonanţe de urgenţă şi pentru a lua măsurile corespunzătoare pentru respectarea ordonanţei.
Guvernul Ponta consideră că noile prevederi vor împiedica atât cumpărarea voturilor, cât şi abuzuri ale organelor de urmărire penală în cercetarea unor posibile fraude electorale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu