Guvernul a aprobat privatizarea Rompetrol Rafinare. Care este prețul minim pentru un pachet de 26,7%

Guvernul a aprobat, marți, printr-o Hotărâre, Strategia de privatizare a Societății Rompetrol Rafinare S.A. Constanța. Actul normativ stabilește derularea etapelor necesare implementării Strategiei de privatizare prin vânzarea printr-o metodă transparentă, respectiv prin licitație cu strigare, a unui pachet de 11.775.349.451 acțiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanța (RRC).

Preţul de ofertă al pachetului de acțiuni va fi cel puţin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acţiuni, iar licitaţia cu strigare va putea să se deruleze la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă (licitaţie competitivă), sau în scădere (licitaţie olandeză), în funcţie de interesul manifestat de investitori. Potrivit Strategiei de privatizare, prețul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane USD, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acțiuni.

Potrivit aceleiaşi Hotărâri a Guvernului, se mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în calitatea sa de instituție publică implicată și administrator al acțiunilor în numele statului român a unui pachet semnificativ de acțiuni care reprezintă 44,6959% din capitalul social al RRC, să deruleze acțiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.

Citește și: Victor Ponta, găsit vinovat în cazul Rompetrol - Rafinare

Amintim faptul că Memorandumul încheiat la data de 15 februarie 2013, aprobat de către Guvernul României prin H.G. nr. 35/2014, cu modificările ulterioare, reglementează termenii generali ai unei tranzacţii complexe între statul român şi The Rompetrol Group (după data de 6 martie 2014 cu denumirea KMG International N.V.), deţinut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe patru componente majore:

-  un angajament de cumpărare din partea KMG International N.V. sau a unei societăţi afiliate acesteia a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 milioane dolari;
- o garanţie de menţinere de către statul român a unei participaţii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani;
- constituirea unui fond de investiţii sub forma unei societăţi pe acţiuni, care va investi în proiecte energetice din România;
- ca o premisă a implementării tranzacţiei vor trebui încetate toate litigiile şi măsurile administrative iniţiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acţiuni a obligaţiunilor deţinute de statul român şi nerăscumpărate de RRC până la scadenţă.

Informații suplimentare

Potrivit OUG nr. 86/2014 și HG nr. 42/2015, statul român își exercită drepturile ce îi revin în calitate de acționar al RRC prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Acțiunile Societății Rompetrol Rafinărie S.A. Constanța sunt admise la tranzacționare la Bursa de valori București.
Capitalul social al Societății este de 4.410.920.573 lei, cu următoarea structură de acționariat:
KMG International N.V. Olanda – 48,1136%;
Statul român – 44,6959%;
Alți acționari – 7,1905%.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy