EXCLUSIV  Guvernarea PSD-ALDE, final de mandat. Joc PERICULOS. Implicarea lui Iohannis

Guvernul PSD-ALDE acționează ca la final de mandat, a spus sociologul Alfred Bulai pentru DC News. Măsurile politice ale social-democraților pentru români, cum ar fi creșterile salariale și de pensii, se iau când se pregătesc alegerile viitoare. 

De exemplu, în guvernarea Tăriceanu s-a încercat să se dea 50% majorare salarială la toți profesorii. Dacă s-ar fi aventurat în domeniul economic cu taxe mici, cotă unică de 10%, atragerea de investitori din alte țări, exista un impact bugetar, un risc, dar exista și șansa să avem o relansare în economie.

Acum vorbim despre riscul major de a nu te încadra în țintele de deficit, de a depăși cheltuielile și a face datorii. Sunt de luat în discuție avantajele: comerțul este dominat de multinaționale, iar bunurile de consum, în general, se importă. Nu există producție de bunuri de consum capabilă să absoarbă dublările salariale.

Logică de final de mandat

Care ar putea să fie logica politică, se întreabă Alfred Bulai. Sociologul ne-a explicat că este ca la final de mandat. PSD bănuiește că președintele Klaus Iohannis va încerca să-și pună 'guvernul lui' și atunci, dacă va fi debarcat, să rămână lumea cu percepția că social-democrații au crescut salariile și pensiile, fie chiar PSD se va retrage și îi va arunca 'pisica' lui Iohannis, în 2018. Este un joc la risc. 

Dacă președintele își va pune guvernul său, există riscul ca ajungându-se la fundul sacului, să fie obligat să taie pensii și salarii. Un guvern de tip tehnocrat, care va fi silit să taie pensii și salarii - deși în discursul public se va invoca greaua moștenire lasată de social-democrați, electoratul larg va spune: 'PSD a venit și ne-a dat, Iohannis a tăiat'. Riscul PSD este ca președintele să nu insiste cu guvernul lui, iar executivul PSD-ALDE să nu poată pleca până nu se sparge 'balonul salarial'. Adică ei acum cresc salariile și pensiile, încep să se acumuleze deficite și când ar vrea să se retragă nu vor putea pentru că nu pot depunde moțiune de cenzură împotriva propriului guvern.

[citeste si]

Vorbim despre un joc periculos pentru că guvernanții PSD-ALDE pot să ajungă în situația în care tot ei cresc salariile și pensiile, dar tot ei să fie forțați să le scadă.

În acest scenariu, cea mai bună variantă pentru PSD este să predea guvernarea în decursul anului viitor astfel încât bomba să explodeze spre finalul lui 2018 sau chiar în 2019, în 'brațele' lui Klaus Iohannis, la alegerile prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel