Guşă: Boc e complice prin tăcere cu Apostu

Cozmin_Gusa deschidere
Cozmin_Gusa deschidere

Cozmin Guşă susţine că scandalul în care este implicat Sorin Apostu, primarul din Cluj, va conduce către Emil Boc. ”Într-o ţară normală, în acest moment aveam un Guvern picat, pentru că primarul era protejatul şi omul premierului, ne-a declarat Gușă. În fapt, Emil Boc conducea primăria din Cluj prin intermediul întâlnirilor cu Apostu, tocmai de aceea este privit ca şi complice, pentru că din postura de premier ar fi trebuit să ştie ce se întâmplă cu banii pe care i-a trimis la Cluj, favorizând evident acest oraș”. În interviul acordat DeCe News, Guşă consideră că scandalul nu se va stinge, pentru că se duc șupte grele între două tabere din PDL. În plan auxiliar, creşte cota de imagine a DNA, care ar putea fi pregătită să dea o lovitură mult mai mare, fie  la primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în anul electoral 2012, fie la unul dintre liderii importanți ai PSD, în perspectiva alegerilor comasate, Liviu Dragnea.

Cozmin_Gusa deschidere

-Cum vi se pare situaţia de la Cluj Ar putea fi o manevră de imagine sau se plătesc poliţe în PDL?

-Din ce am văzut, şi din ce mai ştiu, dosarul acolo este foarte solid, iar dacă România ar arăta altfel, ar fi un cutremur devastator , un cutremur de gradul 8 pe scara Richter la nivelul PDL-ului. Asta pentru că vorbim despre primăria aflată în sarcina primului ministru, de omul pus de primul ministru, vorbim de o administraţie pe care primul ministru a favorizat-o în mod evident, un loc în care s-au pompat foarte mulţi bani. Acea încrengătură de interese care există acolo ar fi trebuit să aducă practic la căderea Guvernului într-o ţară normală. Noi suntem în faza de presupuneri. Faptul că Emil Boc nu se exprimă deloc despre acest lucru, faptul că favoritul pe care l-a girat, de care a avut grijă, cu care s-a întâlnit cvasi-săptămânal este arestat, astăzi, pentru fapte de corupţie, iar primul ministru nu spune nimic este cea mai clară indiaţie pentru perplexitatea pe care o încearcă în acest moment. Și, bineînţeles, pentru o anumită complicitate.

-Care ar fi totuşi legătura? Emil Boc a plecat de acolo, cine ar fi persoana de legătură?

-Nu a existat nicio persoană de legătură. Sorin Apostu, este de notorietate pentru toţi clujenii,  îşi coordona acţiunile de comun acord cu Emil Boc. Eu nu vorbesc despre faptul că Emil Boc ar fi luat bani, din cei pe care se dovedeşte acum că au fost sifonați. Eu vorbesc despre faptul că Emil Boc l-a girat pe Sorin Apostu, iar când eşti un om politic de anvergură, nu se poate să nu îţi verifici tu pila. Ce face cu banii de la stat pe care tu îi descarci acolo pentru dezvoltarea unei regiuni.? Doi la mână, tu ca prim ministru trebuie să fi informat despre aceste lucruri strategice care se întâmplă şi de aceste rapoarte care se desfăşoară când e vorba de bani administrativi, iar la un moment dat să stopezi aceste canale. Pentru că noi vorbim de o anchetă care se desfăşoară de mult timp aici, nu este o anchetă de ieri de azi.

-Boc ar fi putut să iasă şi să spună că luptă cu corupția, că nu favorizează pe nimeni...

-Tocmai asta spuneam şi eu, că nu a ieşit să spună nimic. În mod evident, astăzi tot Clujul tremură pentru că acolo nu a existat niciodată luptă politică în ultima vreme ci doar negocieri între personalităţi din diverse partide, negocieri între taberele din PDL. Dacă vreţi, pare că e un meci între Universitatea şi CFR, pentru că CFR era în sarcina primăriei şi U. Cluj în sarcina Consiliului Judeţean. Apropo şi de meciul politic dintre viceprimar şi Apostu, pentru că este de notorietate acest meci din interiorul PDL, arbitrat de către Buda, preşedinte de organizaţie.

- Care fi miza scandalului totuşi? Acesta este un caz de siguranţă naţională întrucât unul dintre patronii turci ai firmei beneficiare la contractele lui Apostu este membru PKK ( n.r. Partidul Munictorilor din Kurdistan care sunt percepuţi ca o organizaţie teroristă). De asemenea se trebuie să se verifice licitaţiile de pavare din Târgu Mureş făcute de un fin al lui Apostu.

-Mai pot oare să o întoarcă? Să stingă scandalul, ca în cazul Solomon?

-Nu. Acest scandal nu se poate stinge pentru că este între tabere care se luptă pe viață și pe moarte. Iniţial, se vroia să fie ținut sub control. Astăzi, toate aceste lucruri au ieşit la suprafaţă, prin dezbaterile oficilizate de semnătura procurorilor, prin rechizitoriu, iar dacă puteam să discutăm la Craiova de nişte lucruri care erau interpretabile şi nu vizau foarte mult bugetul primăriei, aici vorbim despre bani guvernamentali importanţi, de contracte de zeci de milioane. Și o să se descopere chiar mai multe milioane de euro, care au fost obţinuţi în marea lor majoritate prin sprijinul poziţiei guvernamentale a lui Boc.

-Pe planul imaginii, aceste arestări au un efect colateral de creştere a încrederii în DNA?

-Sigur că da. Şi procurorii chiar merită această încredere.

-Cu acest capital de imagine, nu ar putea încerca și o lovitură politică, la primarul Capitalei care ar fi scos din cursă, lăsând locul lui Prigoană? Dacă nu e și Prigoană implicat în Cluj.

-La câte ştiu eu că a făcut Sorin Oprescu, ar fi excepţional ca procurorii în sfârşit să vizeze şi primăria lui Oprescu sau Consiliul judeţean al lui Dragnea, dacă este să ne referim la doi oameni din structura aceasta, a Opoziției.

-Asta vă doriţi sau aveţi informaţii că se pregătește ceva?

-Eu, ca cetăţean al României şi cunoscând informaţii despre actele acestor doi spre exemplu, mi-aş dori. Iar dacă se pregătesc, e foarte bine. Pe de altă parte, nu cred că Prigoană va fi vreodată contracandidat al lui Sorin Oprescu, a fost doar un mic antrenament în interiorul PDL, care nu are o altă soluţie pentru Primăria Generală. Niciuna dintre candidaturile propuse sau autopropuse nu mi s-a părut a fi serioasă şi de fapt nu a fost discutată la un nivel serios în PDL.

Citeşte şi:

100.000 de euro mită pentru Sorin Apostu, primarul din Cluj-Napoca, prin firma soției

Magistraţii care ar fi trebuit să judece arestarea lui Apostu şi-au declinat competenţa

Guşă despre scandalul din PSD: Vor pierde amândoi şi Geoană şi Ponta. Vezi culisele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel