Gropi gunoi neconforme. România speră să scape de amendă

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Activitatea de depozitare este sistată, în prezent, la toate cele 101 gropi de gunoi neconforme, pentru care Comisia Europeană a trimis România în judecată, şi sperăm să deblocăm situaţia în care ne aflăm, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Robert Szep, comisar general adjunct la Garda Naţională de Mediu (GNM). 

'Sunt câteva gropi de gunoi care au ajuns în situaţia acesta din cauza lipsei de dialog, dar aceasta se poate rezolva. Nu este uşor, suntem în contratimp. Sper să găsim soluţii şi să deblocăm situaţia în care ne aflăm. În prezent, activitatea de colectare este sistată pentru toate cele 101 depozite. Dintre acestea, 65 de depozite municipale, 45 sunt închise, 12 sunt în curs de închidere, pentru un depozit aflat în Mehedinţi se aşteaptă emiterea autorizaţiei de construcţie, pentru şapte se aşteaptă fonduri pentru închidere. În acest sens, aşteptăm deblocarea fondurilor pentru POIM', a spus Szep. 

Potrivit oficialului GNM, în cazul deşeurilor industriale periculoase, din cele 27 de depozite existente, două sunt închise, unul este parţial închis, trei sunt în curs de închidere, pentru cinci au fost iniţiate proceduri incipiente în vederea închiderii, iar pentru 16 vor fi iniţiate demersurile de închidere. 

De asemenea, din totalul depozitelor de deşeuri industriale nepericuloase existente la nivel naţional, trei sunt închise, iar cinci sunt în curs de închidere. 

'Situaţia nu este foarte uşoară şi spun că, în viitorul apropiat, trebuie să ne întâlnim unii cu alţii şi să dezbatem problemele concrete', a menţionat Robert Szep. 

Comisia Europeană a decis, în data de 15 februarie, să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozitele municipale de deşeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi mediu, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. 

Măsuri și pentru alte state UE

Măsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor şase state membre, respectiv Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia şi Slovacia, iar Curtea Europeană de Justiţie a emis hotărâri care condamnă Bulgaria, Cipru şi Spania. 

CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reuşit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, aşa cum cere Directiva 1999/31/EC. România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009. 

Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autorităţile nu au reuşit să închidă depozitele municipale de deşeuri neconforme. 

Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligaţiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât şi a unor penalităţi achitate periodic şi cuprinse între 2.000 şi 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel