EXCLUSIV  Grindeanu - susținut din SUA?

"Lucrăm la o vizită oficială a premierului Sorin Grindeanu, în Statele Unite, vizită ce ar urma să aibă loc până la începutul toamnei", au afirmat pentru dcnews.ro surse autorizate de la Washington, care au ținut să-și păstreze anonimatul. Desfășurarea vizitei este în legătură cu nivelul superior al parteneriatului strategic româno-american, convenit deja de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, în cursul vizitei din ianuarie, în capitala SUA.

SUA ar fi dispuse la o întâlnire de lucru, chiar mai devreme, dar, actualmente, Departamentul de Stat este subiectul unei profunde schimbări după instalarea Administrației Trump.

În legătură cu afirmațiile insistente apărute în media din România, conform cărora Guvernul Grindeanu ar putea să cadă prin suspendarea premierului, ca urmare a anchetei în legătură cu OUG 13, poziția exprimată de sursele din Departamenutul de Stat a fost fără echivoc:"a sudden dismissal", o demitere intempestivă a Guvernului Grindeanu ar fi "a sever blow to long term USA-România relationship" - o gravă deteriorare a relațiilor SUA-România pe termen lung.

Sprijinul SUA pentru guvernul PSD-ALDE, rezultat din alegerile din 11 decembrie, nu este surprinzător. Problema este că Uniunea Europeană nu este deloc fericită cu actualul executiv. Mai mult, contracte de 4 miliarde de euro pentru înarmare, atribuite de Guvernul Cioloș fără licitație, între Crăciun și Anul Nou, în 2016, unor firme olandeze și germane, i-au nemulțumit profund pe partenerii strategici americani. Ei au un rol primordial în asigurarea securității și integrității teritoriale ale României.

Assessment-ul - declarația dată pe surse, de la Washington, pentru dcnews.ro - este astfel un semnal atât pe plan intern, cât și pentru state din Uniunea Europeană al căror interes pentru România depășește uneori, într-un sens negativ, limitele acceptate între aliați și parteneri, membri ai aceluiași club occidental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel