Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022

Facebook Sorin Grindeanu
Facebook Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, după o vizită pe şantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, că împreună cu colegii din minister se va implica pentru a găsi soluţii în vederea relocării tuturor utilităţilor din zona podului, în aşa fel încât obiectivul să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor, aşa cum prevede contractul. 

'Am înţeles că avem termen până la jumătatea lunii februarie pentru a reloca utilităţile. Împreună cu colegii mei din minister încercăm să relocăm aceste utilităţi, pentru că aici e o problemă de utilităţi, în special pe partea de Transelectrica. Încercăm să facem relocările, astfel încât să ne înscriem în termenele pe care le avem. La finalul anului viitor, podul va fi dat în folosinţă', a afirmat Sorin Grindeanu.

Când va fi finalizat

Potrivit prezentării făcute de reprezentantul constructorului, director tehnic Dragoş Burlan, Podul suspendat peste Dunăre va fi finalizat în noiembrie 2022, iar dacă se va reuşi mutarea utilităţilor până în luna februarie, traficul pe pod va fi deschis începând cu luna decembrie 2022.

'Pe zona Brăila, din ce am început până acum, am terminat circa 90% din terasamente, sunt atacate toate structurile şi toate podeţele, în proporţie de 80% sunt deja finalizate. Pe zona judeţului Tulcea, pe zona aferentă pentru deschiderea traficului, pe zona de terasament suntem gata pe 50%, iar toate structurile şi podeţele sunt atacate. În ceea ce priveşte Podul suspendat, progresul fizic global este de 63%, iar cel financiar de 56%. Dacă vom face cu toţii eforturi, vom reuşi să deschidem în decembrie 2022 traficul pe Podul suspendat peste Dunăre.', a afirmat Grindeanu.

'Podul, oricum, în noiembrie va fi finalizat. Poate reuşim să rezolvăm problema de aici cu Transelectrica până la jumătatea lunii februarie, pentru a putea să atacăm viaductul de cale ferată şi să terminăm cumva accelerat în loc de 13 luni, undeva la 10 luni. Astăzi, cablurile sunt în proporţie de 97% montate, se lucrează la ultimele două toroane, care vor fi finalizate la sfârşitul acestei săptămâni. Tablierul este finalizat în totalitate, sunt gata toate cele 86 de tronsoane', a explicat Dragoş Burlan.

Reprezentantul constructorului a precizat că tablierul podului va montat începând cu luna martie, iar toate lucrările la pod vor fi finalizate în luna august, pentru ca apoi să urmeze o perioadă de teste şi reglaje

'Programul nostru prevede ca în partea a doua a lui februarie să terminăm căile pregătitoare pentru montarea tablierului. La începutul lui martie să începem şi în 72 de zile să finalizăm de montat toţi cei 2 km de tablier. Toate celelalte lucrări de pe pod vor fi aduse în finalizare în luna august. Apoi în septembrie, octombrie va fi tot ce înseamnă teste, încercări, reglaje, pentru că tot podul suspendat, după ce se finalizează montarea tablierului, are o perioadă pentru reglare, în aşa fel în noiembrie podul suspendat să fie 100% finalizat', a mai spus Dragoş Burlan.

Întrebat dacă va exista taxă de pod pe Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, ministrul Sorin Grindeanu a spus că 'întâi să se termine podul şi apoi vom putea vorbi despre taxă de pod'. 'În acest moment pot să vă spun că e în Parlament, chiar pentru săptămâna viitoare, eliminarea taxei de pod la Cernavodă, Feteşti. Trebuie să ne gândim, pentru că, dacă am elimina această taxă de pod, ne-am duce cu aproximativ 30 de milioane de euro mai puţin în bugetul CNAIR. Nu vreau să facem pe repede înainte, vom face o analiză dacă e bine. Dacă o eliminăm, atunci bugetul de stat trebuie să vină către CNAIR să acopere acest minus de 30 de milioane euro, pentru că nu vreau să văduvim bugetul CNAIR de această sumă', a mai declarat Grindeanu.

Vicepremierul a fost însoţit de ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, europarlamentarul Mihai Tudose, parlamentarii brăileni, primarii şi preşedinţii de CJ din Brăila şi Galaţi.

Cine a venit cu ideea ca proiectul Podului suspendat peste Dunăre să fie finanţat prin ITI Delta Dunării

Cu această ocazie, europarlamentarul Mihai Tudose i-a mulţumit public lui Sorin Grindeanu pentru faptul că, în 2017, pe vremea când era prim-ministru, a fost cel care a venit cu ideea ca proiectul Podului suspendat peste Dunăre să fie finanţat prin ITI Delta Dunării.

'Vreau să-i mulţumesc în faţa dumneavoastră domnului Sorin Grindeanu pentru faptul că, dacă vă aduceţi aminte, la vizita domniei sale la Brăila, în 2017, când era prim-ministru, noi am ridicat problema podului. Marea problemă era finanţarea, de unde luăm noi jumătate miliard de euro ca să facem podul, iar domnul Sorin Grindeanu a venit cu ideea să trecem finanţarea pe programul ITI Delta.', a spus Tudose.

'Când îşi propune ceva, pe domnul Grindeanu e greu să îl mai scoţi din ale lui şi, în mai puţin de o lună, podul era parte integrantă a finanţării în proiectul Delta. Aşa că, dintre toţi cei care au fost pe aici în ultimii ani şi care au tot făcut poze, dacă cineva din afara noastră, a Brăilei şi Galaţiului, este îndreptăţit să vină aici şi căruia îi sunt recunoscător pentru asta este domnul Grindeanu, care practic a deschis calea acestui proiect, pe care îl vedem astăzi în picioare', a declarat Tudose.

Podul suspendat peste Dunăre, cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani

Podul suspendat peste Dunăre este cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani. Podul suspendat va fi poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52, pe drumul principal Brăila - Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina). Licitaţia pentru realizarea podului suspendat peste Dunăre a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme - una din Italia şi cealaltă din Japonia.

Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 kilometri, care vor face legătura cu podul.

La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.

Lăţimea totală va fi de 31 de metri şi va cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,50 metri lăţime fiecare, patru benzi de încadrare a câte 0,5 metri lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 metri fiecare, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0