Grevă în Sănătate. Romeo Sandu (SANITAS): Noi am cerut aplicarea legii - Chirieac: Aveţi dreptate, dar în partea asta ce faceţi? Sistemul medical e putred

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Bogdan Chirieac a comentat situația din Sănătate, liderii de sindicat amenințând și ei cu greva. Analistul politic a discutat cu Romeo Sandu, vicepreședintele Sanitas, și a punctat mai multe aspecte importante. 

"Noi am cerut un singur lucru: aplicarea legii. Legea 153 nu este aplicată de 5 ani. Este a treia lege a salarizării care nu se aplică. Avem o problemă. Cum să nu aplici legea?! Ieri am avut întâlnire şi a rămas să discutăm. Pe data de 7 începem greva japoneză. A rămas să discutăm pe sumă, pe impact, pe toate cele", a spus Romeo Sandu, vicepreședintele Sanitas, la Antena 3 CNN.

"Aici este o chestiune fundamentală. Numai cu salariile nu rezolvi problema. Dacă nu repari din temelii şi sistemul de educaţie şi cel medical, nu faci nimic. Nu sunt vorbe goale. La medici, s-a mai rezolvat, fiindcă mulți lucrează şi în mediul privat şi slavă Domnului că fac asta! La personalul mediu, este mult mai greu să lucreze şi colo şi colo şi în zona asta. Dar nu vă gândiţi că, practic, o majorare de salarii, acum, la dumneavoastră, va însemna o creştere a costului pentru actul medical privat.

Aveţi dreptate cu banii, dar în partea asta ce faceţi? Că tot sistemul medical e putred. Noi, cei care suntem în câmpul muncii, plătim asigurări medicale pentru toată societatea şi pentru cei care nu contribuie. În partea asta, Casa de Asigurări nu se duce deloc în mediul privat sau cu totul şi cu totul nesemnificativ - decontează ridicol", a punctat analistul politic Bogdan Chirieac.

"Veţi provoca mari dezechilibre în tot sistemul medical românesc"

"Ştiţi câte spitale private sunt în contract cu Casa de Asigurări Bucureşti şi câte publice? 42 publice, 48 private. Păi cum nu se duce?", a spus Romeo Sandu.

"Da, dar valoarea la privat este ridicol de mică. Nu e aşa! Casa de Asigurări decontează, în mediul sanitar privat, o cotă foarte mică, fiindcă atât, cică decontează şi la stat. Păi, spitalul de stat este plătit din bani publici, salariul medicului este plătit din bani de la Minister, echipamentul medical este plătit din bani publici. La privat, toate sunt plătite din bani privaţi.

Atunci, în mediul privat, dacă faci o operaţie care costă 20.000 de euro la Viena şi 6.000 de euro într-un spital privat foarte bun din Bucureşti, va fi 8.000-9.000 de euro (n.r. operația). Atenţie! Şi pentru oameni care plătesc asigurări!", a spus Bogdan Chirieac.

"Sistemul sanitar de stat public nu este bugetat. Noi semnăm contracte de prestări servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate", a spus Romeo Sandu.

"Eu vreau doar atât să vă atrag atenția... Venind cu o cerere absolut legitimă de majorare a salariului, veţi provoca mari dezechilibre în tot sistemul medical românesc, fiindcă sistemul nu este reformat, la fel şi în educaţie", a spus Bogdan Chirieac.

Citește și:

Grevă generală în sănătate. Federația Sanitas anunță acțiuni de protest. Lista revendicărilor

Sindicaliștii anunță o grevă de avertisment de două ore pe 8 iunie și amenință cu declanșarea grevei generale începând cu data de 15 iunie.

Potrivit unui comunicat de presă, revendicările Federației SANITAS sunt următoarele:

1. Modificarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.2. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;

d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.

3. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.

4. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel