Grecia, privatizări masive. Presiuni internaționale

grecia
grecia

 Grecia vrea să obţină venituri din privatizări de şase miliarde de euro până în 2018, a anunţat joi Lila Tsitsogiannopoulou, preşedintele Agenţiei de privatizare (HRDAF), transmite Reuters. 

Anul acesta, obiectivul autorităţilor de la Atena este obţinerea a două miliarde de euro din privatizări şi aproximativ 3,5 miliarde de euro anul viitor, printre activele scoase la vânzare fiind participaţii în Hellenic Telecommunications Organization (OTE) şi în compania care operează Aeroportul Internaţional din Atena, a explicat şeful HRDAF. 

Statul elen mai deţine un pachet de 10% în OTE, controlat în proporţie de 40% de grupul german Deutsche Telekom. Conform termenilor acordului de privatizare a OTE, Deutsche Telekom are drept de preemţiune în cazul în care statul grec îşi vinde participaţia. 

Privatizările, cerute de creditori

Vânzarea a jumătate din acţiunile deţinute de statul grec la OTE face parte din programul ambiţios de privatizări convenit de autorităţile de la Atena cu creditorii internaţionali, program care ar urma să genereze 14 miliarde de euro până în 2022. 

Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul 'T'. 

Noul Guvern de stânga a oprit unele privatizări, când a venit la putere în 2015, dar le-a relansat în 2016, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaţionali. Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut de Grecia - în valoare de 86 de miliarde de euro- prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor. În ultimii cinci ani, Grecia a obţinut din privatizări trei miliarde de euro, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel