Grâu România. Egiptul, DECIZIE

Seminţele de mac identificate în două livrări de grâu oprite de autorităţile egiptene "nu sunt foarte periculoase", a declarat miercuri seară ministrul egiptean al Agriculturii, Abdel Moneim Al-Banna pentru Reuters. 

Oficialul egiptean a adăugat însă că grâul provenit din Franţa si România va fi cernut înainte de a se decide dacă i se permite intrarea în ţară. 

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că ar conţine seminţe de mac. Autoritatea pentru carantină din Egipt a deferit cazul procurorilor, care nu au luat încă o decizie finală dacă grâul va trebui re-exportat. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj. 

Evitarea unei situații neplăcute

Declaraţiile lui Abdel Moneim Al-Banna sunt primele comentarii ale unui oficial egiptean destinate evitării unei dispute comerciale. Al-Banna a subliniat că "nu a fost realizat încă un studiu pentru a determina dacă grâul va fi re-exportat în ţara de origine sau să fie utilizat după ce va fi cernut". 

Ulterior, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că seminţele de mac prezente în grâul provenit din România nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut. "Potrivit unui raport semnat de presedintele Autoritatea pentru carantină, seminţele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecinţă procedura care va fi urmată este cernerea", a declarat vice-presedintele GASC, Ahmed Youssef. 

Traderii urmăresc cu atenţie acest caz si au avertizat că orice respingerea ar putea să îi determine sa boicoteze licitaţiile organizate de GASC, protestând fata de ceea ce ei au numit măsuri excesive de inspecţie. "Toţi furnizorii vor aşteaptă să vadă ce se întâmplă", a declarat un trader de la Cairo. 

Anul trecut, în urma boicotării licitaţiilor sale de către traderii de cereale, autorităţile egiptene au trebuit să renunţe la cerinţele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conţinut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În plus, autorităţile egiptene nu mai trimit inspectori guvernamentali peste hotare să aprobe grâul care urmează să ajungă în Egipt, folosind în schimb companii private. 

Însă noul sistem a fost contestat, cu succes, în justiţie de un grup de inspectori ai Autorităţii pentru carantină din Egipt care au susţinut că există riscul contaminării cu substanţe periculoase pentru plante şi animale. Guvernul de la Cairo nu a implementat încă decizia tribunalului, ceea ce pune noul sistem sub semnul întrebării. 

GASC ar urma să cumpere aproximativ şapte milioane de tone de grâu în anul fiscal care a început în luna iunie 2017 pentru a putea asigura materia primă necesară unui program de pâine subvenţionată de care depind zeci de milioane de egipteni. 

Autorităţile române şi reprezentanţii traderilor au susţinut că nu există nicio informaţie oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanţa având un sistem foarte bun de monitorizare a calităţii, relatează Agerpres.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy