Grapini arată de ce străinii pot cumpăra ACUM fără restricţii terenuri

Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a explicat, sâmbătă, de ce cetăţenii europeni pot cumpăra, ca persoană fizică, terenuri în România fără restricţii, începând de la 1 ianuarie, și de ce legea care reglementează aceste tranzacții nu poate fi modificată mai devreme de 10 februarie.

"De la 1 ianuarie 2014 au expirat cei şapte ani în care în România nu puteau fi cumpărate terenuri decât de persoane juridice, nu şi de persoane fizice din alte ţări. Acum când vorbim, orice cetăţean, din orice ţară, dacă vine şi identifică un teren şi se înţelege cu proprietarul, îl poate cumpăra fără niciun alt aviz (…) Există un vid legislativ de aproximativ o lună. Nu există în vigoare o altă lege care să pună şi alte condiţii, până cel mai devreme în 10 februarie, când pot să intre în plen comisiile să lucreze, legea fiind returnată, trebuie refăcută", a declarat, sâmbătă, la Arad, ministrul Maria Grapini, în cadrul unei conferințe de presă, citează Mediafax.

 Ministrul a spus că "ideea legii respinse a fost atât să existe acest drept de preempţiune pentru români şi pentru stat, cât şi să se încerce o compactare a terenurilor".

"Luna aceasta nu ştiu câţi (cumpărători - n.r.) o să vină, dar înţeleg că şi preţurile au crescut în această perioadă. Nu am constatat personal că ar veni foarte mulţi", a declarat Grapini.

În conformitate cu Tratatul de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 să liberalizeze piaţa funciară, astfel încât cetăţenii străini, persoane fizice, din comunitatea europeană să poată cumpăra fără restricţii terenuri agricole.

Președintele Traian Băsescu a trimis, marți, Parlamentului spre reexaminare legea care înăsprește condițiile de vânzare a terenului agricol din extravilan în România, acuzând existența unor prevederi contradictorii sau confuze care pot conduce inclusiv la “un blocaj” în ceea ce privește tranzacțiile cu terenuri agricole extravilane.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara că, începând de la 1 ianuarie, străinii pot cumpăra deja teren în România, însă, în absenţa legii, românii nu au drept de preempţiune la cumpărare.

"Lucrăm la lege şi sperăm să fie aprobată cât mai curând. Prevederile privind liberalizarea pieţei funciare din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014, dată de la care străinii sunt liberi să cumpere teren în România. În absenţa legii, românii nu au drept de preempţiune la cumpărare", a declarat, joi, pentru mediafax, ministrul Constantin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel