Graham Watson: Cel mai bun lucru pentru România ar fi noi alegeri

Graham Watson
Graham Watson

Liderul grupului liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson, a recomandat, miercuri, la dezbatrea dedicată României, o soluție de a restabili ordinea politică, respectiv noi alegeri prezidențiale și parlamentare, urmate de o convenție între toți actorii politici, privind regulile comportamentale într-o democrație.

"Cel mai bun lucru pentru România ar fi noi alegeri, atât parlamentare cât și prezidențiale si după aceea o convenție între toate partidele pentru a stabili câteva reguli de bază cu privire la comportarea într-o democrație. Și Uniunea Europeană, dna comisar Reding, ar putea să reflecte în legătură cu avantajele unui sistem parlamentar și nu prezidențial", a afirmat Watson, în plenul Parlamentului European, citează NewsIn.

Totodată, oficialul european recomandă Comisiei Europene să ia aminte la exemplul României, privind dificultățile care apar în tranziția de la comunism și notează că ceea ce s-a întâmplat pe scena politică românească ”este ca din povești”. Graham Watson a dat dreptate și celor transmise de către fostul președinte Emil Constantinescu, președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, referitor la mandatul ”ilegal” al președintelui Traian Băsescu.

"România ne dă un exemplu al dificultăților tranziției de la comunism. Dlui președinte care se spune că a fost membru al Securității nu i se aduce publicității trecutul și nu s-a putut elimina corupția comunismului. Niciuna dintre părți nu iese foarte curată din ceea ce s-a întâmplat și nici Comisia Europeană. Nu este vorba despre o lovitură de stat parlamentară. Un Parlament ales de popor a decis să suspende un președinte care a abuzat de puterea sa încercând să transforme statul într-unul prezidențial, nu într-o democrație parlamentară. Ce s-a întâmplat este stupefiant, este ca din povești. Suntem de acord cu Emil Constantinescu, în scrisoarea sa către președintele Schulz, că mandatul actualului președinte român este ilegal. Numirile la CCR sunt politice, Transparency International și Fredom House au avertizat în legătură cu situația precară a statului de drept", a declarat Watson la Strasbourg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel