Goțiu, mesaj dur: Sunt doar pretexte

În România se va cere mai multă şi nu mai puţină integritate în actul de guvernare şi în cheltuirea banului public, "în ciuda tentativelor recente de restrângere a politicilor anticorupţie"

Semnele acestei exigenţe sporite faţă de deţinătorii funcţiilor şi demnităţilor publice sunt tot mai vizibile în ultimele luni, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Camerei superioare a Parlamentului, potrivit Agerpres.

"Acţiunea societăţii civile în menţinerea politicilor anticorupţie este foarte importantă, dar ea nu este suficientă. Este nevoie de eforturile noastre, ale celor aflaţi în serviciul public, pentru a reasigura că progresul lent şi dificil pe care România l-a înregistrat în această materie nu va fi anulat prin acţiuni politice necugetate sau motivate clientelar", a afirmat Goţiu, la Conferinţa Europeană de Transfer a Bunelor Practici, eveniment organizat la Parlament. 

În opinia sa, extinderea politicilor preventive în toate instituţiile publice poate contribui la combaterea eficientă a corupţiei. 

"Se fac tot mai des auzite critici la adresa politicilor anticorupţie, conform cărora acestea se concentrează prea mult pe combatere prin mijloace penale. Pentru a fi rezolvate şi rezonabile astfel de critici nu trebuie să aibă drept consecinţă abandonarea combaterii corupţiei prin mijloace penale, ci extinderea politicilor preventive în toate instituţiilor publice. Altminteri, asemenea critici nu sunt altceva decât pretexte pentru readucerea României la situaţia de la începutul tranziţiei post-comuniste, când se vorbea cu cinism despre corupţia despre corupţi sau de perioada de început a PNA, când acţiunea penală se oprea la nivelul conductorilor de tren", a susţinut Goţiu. 

El a precizat că politicile anticorupţie nu trebuie îngrădite, ci "rafinate şi extinse" pentru a trece dincolo de birourile procurorilor şi de a deveni realitate în viaţa administrativă a fiecărei instituţii publice. 

"Instituţii preventive precum consilierea etică sau avertizorii de interes public trebuie apărate şi consolidate, la fel cum transparenţa decizională, datele deschise, accesul la informaţiile de interes public, procedurile competitive de achiziţii publice trebuie aplicate cu rigoare în sectorul public din România", a punctat vicepreşedintele Senatului. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel