Cioloș, reacție după ce Ghinea a spus că îl susține pe Barna la președinția USR PLUS: Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului

Cioloș, reacție după ce Ghinea a spus că îl susține pe Barna la președinția USR PLUS: Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului
Cioloș, reacție după ce Ghinea a spus că îl susține pe Barna la președinția USR PLUS: Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului

Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a declarat că în competiţia pentru preşedinţia USR PLUS îl susţine pe Dan Barna, deoarece acesta este 'focusat' şi a condus campania 'Fără penali în funcţii publice', în timp ce Dacian Cioloş a avut ezitări în ce priveşte intrarea în partid. 

UPDATE

Dacian Cioloș a răspuns, marți noapte, după declarațiile lui Ghinea.

'Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitații s-a și clădit mitul că există o conspirație a tehnocraților de a-i lua partidul lui Nicușor Dan, dar punctul nevralgic - cel care dărâmă tot acest mit - este faptul că eu nu am dat curs acestor invitații niciodată.

Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg și probabil că din cauza simplității lor nu au fost luate în considerație. O să le expun aici, folosindu-mă de dorința lui Cristi Ghinea de a puncta electoral înainte de începerea votului intern:

1. Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate și îndrăznesc să spun că este o carieră așezată, onestă.

Nu particip de felul meu la combinații și conspirații, nu ies să strig în gura mare și sunt rezervat pentru că știu prea bine că nimic nu este gratuit și că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică.

Nu îmi doream să devin un pion într-o luptă pentru putere care ar fi trebuit să îmi pună mie pe tavă sau sa-mi faciliteze accesul la o funcție sau niște beneficii. Am ales drumul mai lung și mai complicat, poate, dar mai onest. Iar celor care se îndoiesc de spusele mele le recomand să înfrunte realitatea așa cum e ea și să nu mai creadă în conspirații.

Dacă aș fi avut cea mai mică înțelegere cu Cristi Ghinea și cu Dan Barna, astăzi aș fi avut o funcție pe care nu aș fi meritat-o, iar ei nu ar fi luptat din greu în această campanie internă.

2. Înțeleg că există o diferență de viteză între noi. Eu aș spune-o mai elegant: există o diferență de viziune între noi și sper că e o platformă pe care se poate construi.

Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui „kingmaker” și nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuși pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizații nu este înnobilat și începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu.

Ar trebui să înceapă să muncească și să lase în urma lui o țară sau o organizație mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem șansa de a munci pentru ceilalți, nu pentru avantajul nostru și pomenile pe care le împărțim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac sa fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea. Dacă Cristi consideră asta indecizie, e treaba lui.

3. Sunt total de acord cu Cristi Ghinea atunci când speră ca punțile între echipele din USR să nu se rupă așa cum s-a întâmplat la PNL. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil e nevoie să nu mai gândim în paradigma că învingătorul ia totul. Cum spuneam și mai sus, învingătorul nu ia nimic, doar muncește mai mult și are mai multă responsabilitate. Probabil că rar ați văzut așa ceva până acum în România, dar sunt liber să îmi susțin propria viziune politică. Sunt sătul să văd exuberanța învingătorilor care îi umilesc pe cei învinși într-o confruntare politică și îmi displace jurământul de răzbunare al celor învinși și care se simt umiliți pe veci de cei care au câștigat.

Nu mă joc cu focul și cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrățișeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să îi scoată din societate sau din organizație pe cei care l-au contracandidat.Declarațiile lui Cristi Ghinea la care fac referire le puteți găsi aici https://bit.ly/3AbLqLV și vă las cu același gând: fie ca cel mai de folos organizației în aceste momente să câștige și fiecare dintre noi să se regăsească într-o organizație mai bună și mai performantă, pentru că scopul ei este de a munci pentru România înainte de a ne împărți noi funcții unul altuia.', a scris Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

Știrea inițială

Declarația lui Ghinea:

'Problema este că l-am tot aşteptat pe Dacian şi nu îmi place să aştept. L-am rugat pe Dacian să vină cu mine în USR în 2016, pentru că m-am convins, după câteva luni de guvern tehnocrat, că nu poţi să schimbi ţara asta decât dacă ai mandat politic. N-a vrut. Atunci ne-am dus cu o echipă de secretari de stat - eu, Barna, Drulă, Moşteanu, Năsui - în USR. S-a întâmplat povestea aceea cu Nicuşor Dan, care într-un fel tot de la Dacian a plecat - care a avut o întâlnire cu Nicuşor şi nu s-au înţeles. Înţeleg acum că Dacian a vorbit şi cu PNL pe vremea aceea - am înţeles de la domnul Orban, care a făcut declaraţii.'

'După care i-am spus: 'Haide, vino în USR, că avem nevoie de un lider'. Între timp s-a ridicat Barna. Un lider care are ficat, care a fost peste tot, în fruntea maselor, ca să zic aşa. A fost în toată ţara, a condus 'Fără penali'. În timpul ăsta, Dacian - 'facem ONG, ne mai gândim'. La un moment dat s-a creat între noi un fel de diferenţă de viteză foarte mare - nu pot să înţeleg de ce ne tot câcâim şi de ce tot aşteptăm', a spus Ghinea, marţi, la Europa FM.

El a admis că decizia este una 'grea' şi a arătat că Dacian Cioloş are 'un rol' în partid, dar că nu ar 'potrivit acum' pentru preluarea conducerii USR PLUS.

'Eu cred că Dacian are un rol, dar nu este potrivit acum. Sau e mai potrivit Dan Barna, pentru a duce partidul mai departe. Este o chestiune simplă. Sper să nu ne rupem şi noi punţile, cum este la PNL. Deocamdată campania noastră a fost una decentă. Să lăsăm loc de 'Bună ziua' şi de uşă deschisă şi să lucrăm împreună orice ar fi, dar susţinerea mea pentru Dan este fermă pentru că este ce trebuie şi practic e focusat. Omul a zis: 'ăsta e obiectivul, mergem pe el, nu contează'. Dacian tot se gândeşte', a spus Ghinea.

Fostul ministru al Fondurilor Europene a subliniat că DNA a închis dosarul referitor la Dan Barna, care nu avea 'un fundament factual', dar că tema ar fi fost 'scoasă' în spaţiul public înainte de campania electorală.

'În primul rând, nu există dosarul Barna. DNA a închis dosarul ăsta, nu era nimic acolo. S-a făcut plângere. A fost o chestiune care a fost scoasă înainte de campania electorală, care nu avea un fundament factual. Şi vă mai spun ceva, apropo de chestia aceasta: când am ajuns la minister - acum, tura asta, adică nu în 2016 - vine la un mine un domn care fusese şeful Corpului de control al ministerului. (...) Practic domnul Boloş, predecesorul meu, i-a zis: 'Te duci şi cauţi orice despre Ghinea şi Barna'.

S-a dus omul, nu a găsit nimic. (...) I-am făcut plângere penală domnului Boloş pe acest subiect. Mi se pare un abuz de putere absolut îngrozitor. Cum să zici într-o democraţie unui corp de control: 'caută orice despre ăştia'? Cam aşa s-a făcut şi dosarul Barna. 'Caută orice despre Barna!'. Găsim acolo ceva, dăm pe surse că e grav. DNA a zis că nu e nimic. S-a creat o întreagă emoţie atunci la alegerile prezidenţiale', a spus Cristian Ghinea, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel