Ghinea: Atitudinea funcționarilor este una "jemanfișistă" în identificarea proiectelor retrospective

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va lansa în lunile iulie-august majoritatea ghidurilor aferente Programului Operațional Capital Uman, deși, în acest moment, peste 90% din activitatea ministerului se axează pe închiderea perioadei de programare 2007 - 2013, a afirmat ministrul de resort, Cristian Ghinea, într-un interviu acordat Agerpres. Ministrul Fondurilor Europene a remarcat lipsa de apetență a administrației în identificarea proiectelor retrospective, afirmând că atitudinea funcționarilor în acest sens este una "jemanfișistă".

 

Întrebat în ce stadiu se află absorbția fondurilor europene pe vechea programare financiară 2007 — 2013 și dacă are acum termen până la 5 august pentru transmiterea la Comisia Europeană și la Autoritatea de Audit a ultimei aplicații de plată intermediară, ministrul Ghinea a precizat: "A fost o Hotărâre de Guvern pe care am modificat-o, pentru că Autoritățile de Management (AM) stabiliseră în trecut aceste praguri intermediare, ceea ce a fost o idee bună, pentru că au mobilizat oamenii din sistem. Totuși, apropiindu-ne de aceste praguri, pe care nu le-a pus Comisia Europeană, unele AM-uri au zis că mai au nevoie de puțin timp și am extins prin HG aceste deadline-uri. Am extins termenul de trimitere a declarațiilor intermediare. Mai sunt proiecte. 90% din activitatea ministerului, poate mai mult, se axează pe închidere. Cei care ne citesc să înțeleagă că suntem între două bugete europene, închiderea celui trecut, deschiderea celui prezent. Din păcate, a fost o neglijare a pregătirii deschiderii exercițiului financiar 2014 — 2020 pentru că erau foarte multe lucruri de făcut pentru închidere. Mai sunt încă, situația este încă gravă pe unele programe operaționale. Se muncește enorm și le mulțumesc colegilor mei pentru efort!", a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Acesta a subliniat că în lunile iulie — august MFE va lansa marea majoritate a Programului Operațional Capital Uman. "Ce am făcut, a fost să iau echipe din tot ministerul, să le concentrez la AM — POCU, să scrie ghidurile în paralel, astfel încât am trecut de la o situație în care erau doar trei oameni care scriau ghiduri și se bloca efectiv procesul de lansare la a avea 20 de oameni care scriu în paralel, se consultă cu ONG-uri, camere de comerț și scoatem pe bandă".

Ministrul Ghinea, surprins în mod neplăcut

Cât despre identificarea proiectelor retrospective, ministrul Ghinea afirmă că "se caută". "Trebuie să spun că suntem dezamăgiți pe acest subiect. Nu vreau să se supere pe mine alți colegi din Guvern, dar sunt unele ministere care... Hai să spunem publicului ce înseamnă asta! Practic, ideea a fost că noi putem identifica niște proiecte din bani naționali, plătite de la bugetul statului — care nu au fost gândite ca proiecte cu bani europeni, însă sunt congruente cu obiectivele programelor operaționale — să identificăm aceste proiecte, să le raportăm Comisiei și să luăm bani pe ele, să intre bani în țară.

Surpriza neplăcută a fost o lipsă de apetență a administrației pentru a face asta. Mai degrabă îi văd pe colegii mei din MFE agitându-se pe acest subiect decât restul administrației. Chiar dacă în ședințele de Guvern s-a spus în mod repetat faceți asta, faceți asta, aici, nu știu, e un fel de lipsă de chef. E un fel de a se spune "Asta e problema Ministerului Fondurilor Europene, că ăștia se ocupă de absorbție, lasă-i pe ăștia să-și spargă capul, ce mă interesează pe mine?! Eu îmi iau salariul, merge leafa înainte, nu mă agit dacă intră 100 milioane de euro în România pe ceva ce am cheltuit de la bugetul de stat. Ce câștig eu?". Este această atitudine "jemanfișistă". O altă reacție: "Vin ăștia cu fondurile europene, ăștia au proceduri și, ca să pot să raportez la Comisie, trebuie să demonstrez că am avut niște proceduri, nu alea pe fonduri europene, dar similare, adică transparență, predictibilitate". Aici se cam rupe filmul de multe ori. Nu au chef să vină unii să le spună că au dat ei sumele la primar cum au vrut, din pix, nu au făcut licitații cum trebuie și atunci au zis: "Vin ăștia de la Fonduri, își bagă nasul, ne auditează programele ca să le trimită la Comisie"", a adăugat ministrul Fondurilor Europene .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel