EXCLUSIV  Ghinea anunță reluarea BUNEI practici din guvernarea Boc: Ce a cerut FMI

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit despre reforma companiilor de stat. 

Cristian Ghinea s-a aflat astăzi în direct la DC News și DC News TV în cadrul emisiunii ”Din Culisele Europei”. Până în 2026, întreaga guvernare a României se va învârti în jurul unor reforme, incluse în prezent în PNRR. Întrebat de către Claudia Țapardel ce presupune reforma companiilor de stat, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat: 

”Reformarea companiilor de stat înseamnă să ai un management, să reluăm buna practică din vremea guvernării Boc de numire profesionistă, transparentă. Trebuie să fim sinceri că am spus și atunci. Era criza financiară, a venit FMI-ul, ne-a spus că vă dăm niște bani împrumut dacă faceți niște chestii. Uitați, voi aveți pierderi mari la companiile de stat și nu poți să spui că nu au dreptate. Au dreptate. Și au zis: trebuie să le curățați, să aveți un plan pentru fiecare, niște obiective fie de profit, fie să le scoateți pe bursă și să numiți niște oameni nu așa de la partid, ci profesioniști, transparenți. S-a numit atunci management privat, ceea ce e o formă bizară de a spune, că tot statul face angajări, nu e nimic privat”, a declarat Cristian Ghinea la DC News

Ghinea recunoaște supărările din Guvernul Cîțu pe PNRR

În contextul în care are reproșuri din partea mediului de afaceri, din partea sindicatelor, patronatelor și a experților care simt că nu au fost destul de consultați în ceea ce privește elaborarea PNRR, Cristian Ghinea a spus că-și asumă. 

"Este și o mică ipocrizie aici. Să te plângi că nu ai fost consulat nu se poate. Ai fost consultat! Că nu tot ce ai propus tu se regăsește acolo, e normal! Să te plângi că nu ai fost consultat e o ipocrizie, pentru că nu au existat genul ăsta de consultări pe bune și extinse în niciun stat membru pot să spun cu mâna pe inimă”, a mai declarat Cristian Ghinea. 

Florin Cîțu, întâlnire cu Ursula von der Leyen, la Bruxelles. Discuții despre PNRR

„Mulțumesc prim-ministrului Florin Cîțu pentru întâlnirea constructivă. Lucrăm împreună cu România pentru a finaliza un plan solid de redresare și reziliență, cât mai curând posibil. Progrese bune în ceea ce privește reformele. Aprobarea Deciziei privind resursele proprii de către toate statele membre este un pas necesar pentru ca fondurile #NextGenerationEU să circule", transmite Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, potrivit paginii oficiale de Facebook "Comisia Europeană în România".

Potrivit şefului Executivului, în PNRR vor fi introduse toate acele proiecte care respectă criteriile aferente.

"Cel mai important criteriu este acela de a putea fi finalizate pe bune, nu pe hârtie, în 2026, şi o să fiu foarte atent. (...) Ceea ce nu poate fi finanţat pe PNRR merge pe fonduri europene sau pe bugetul de stat. Dezvoltarea infrastructurii României este o prioritate şi nu o spun doar eu, au spus-o toţi politicienii înaintea mea", a declarat Florin Cîțu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel