Gheorghe Ialomițianu, PMP: Execuția bugetară arată că România s-a împrumutat pentru consum și nu pentru investiții

Gheorghe Ialomițianu
Gheorghe Ialomițianu

Gheorghe Iamomițianu, vicepreședintele PMP, arată că din datele furnizate de Ministerul de Finanțe rezultă că, în primele 9 luni din 2021, investițiile finantațe din fonduri naționale au fost de 15,7 miliarde lei, comparativ cu deficitul bugetar de 44,3 miliarde lei.

”Execuția bugetară arată că România s-a împrumutat pentru consum și nu investiții. Deși investițiile publice pe primele 9 luni din acest an sunt mai mari cu aproximativ 4 miliarde de lei față de aceeași perioadă din anul precedent, totuși România nu reușit să respecte regula bugetară de aur. Potrivit acestei reguli, investițiile publice ar trebui să fie cel puțin egale cu deficitul bugetar. Din datele furnizate de Ministerul de Finanțe rezultă că, în primele 9 luni din 2021, investițiile finantațe din fonduri naționale au fost de 15,7 miliarde lei, comparativ cu deficitul bugetar de 44,3 miliarde lei. Rezultă că aproximativ 28,6 miliarde lei reprezintă împrumuturi pentru finanțarea consumului. Această situație apare în condițiile în care actuala guvernare a susținut că toate aceste împrumuturi sunt destinate investițiilor", arată vicepreședintele PMP, Gheorghe Ialomițianu.

"Mai grav este că, în primele 9 luni din acest an, s-au cheltuit pentru investiții doar 33,7 miliarde lei, cea ce reprezintă 49% din cheltuielile cu investițiile programate în acest an. Cauzele principale ale acestei situații sunt reprezentate de  amânarea reformelor în administrația publică, dar și de întârzierea privind demararea marilor proiecte de investiții, de către ministerele care gestionează aceste proiecte.

Partidul Mișcarea Populară solicită partidelor parlamentare să pună capăt crizei politice pentru a nu adânci și mai mult criza economică. Ratarea țintei de investiții din acest an și amânarea reformelor din administrație vor avea efecte dezastruoase asupra stabilității financiare a României și mediului de afaceri ”, precizează Gheorghe Ialomițianu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel