EXCLUSIV  Germania, scădere economică de 5 la sută. România, prima afectată. Mircea Coşea: E o lecţie! Ce se întâmplă în Germania ajunge şi în România

Mircea Coşea, avertisment pentru România după scăderea economiei Germaniei
Mircea Coşea, avertisment pentru România după scăderea economiei Germaniei

Mircea Coşea avertizează că şi economia României ar putea avea de suferit, după ce Germania a înregistrat o scădere economică de 5 la sută în 2020, pe fondul pandemiei. În plus, spune specialistul, Germania ar putea acorda în acest context şi o atenţie sporită fondurilor europene. 

"Este poate o lecţie pe care ar trebui să o învăţăm după pandemie, şi anume că este foarte periculos să ai o dependenţă prea mare de alte economii. Noi avem peste 70 la sută dependenţă în comerţul exterior de economia occidentală a UE şi, în special, a Germaniei. Deci ce se întâmplă în Germania ajunge şi în România, într-o formă de transmisie aproape directă. 

Mai ales industria României, care a scăzut foarte mult în primele 11 luni din anul trecut, depinde foarte mult de comenzile pe care le primeşte de la marile companii din vestul Europei. O scădere a economiei germane înseamnă, în primul rând, o scădere a capacităţii noastre de a pune economia în mişcare aşa de repede cum voiam. Probabil situaţia se va extinde şi în 2021.", a declarat Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

Investiţiile germane în România, în scădere?

"În al doilea rând, noi suntem într-o perioadă în care, faţă de fostele ţări comuniste, ne situăm pe un loc codaş din punct de vedere al investiţiilor străine în ceea ce priveşte industria mecanică şi industria procesatoare.

Una dintre speranţele pe care le-am avut, ca urmare unor declaraţii de anul trecut, era ca investiţiile germane să vină în România în aceste sectoare, în zona electrocasnicelor şi în prelucrarea materiilor prime. Probabil şi aceste investiţii vor fi mai puţine.", a mai spus acesta. 

Banii europeni, condiţii mai stricte

"În al treilea rând, scăderea asta înseamnă o atenţie mai mare acordată de Germania politicilor UE. Pentru că Germania finanţează mult UE şi care a devenit mai atentă la cum se cheltuiesc banii.

Vom vedea, aproape sigur, că se va interesa mai mult de felul în care se acordă fondurile europene şi cum se utilizează. Avem de-a face cu cel mai important membru al UE, care îşi va impune punctul de vedere, în ciuda rezistenţei Ungariei sau Poloniei.", a concluzionat Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel