GERMANIA - ARGENTINA 1-0, FINALA CM 2014. Ionuț Vulpescu: De Ce a pierdut Argentina finala cu Germania. Comparație Messi - Maradona

Deputatul Ionuț Vulpescu scrie o analiză la rece după finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014, Germania - Argentina 1-0. El explică de ce au pierdut sud-americanii în fața europenilor și realizează o comparație între Lionel Messi și Diego Armando Maradona, prin care arată că decarul Barcelonei nu a reușit să se ridice la nivelul fostei legende de la Napoli.

Iată analiza scrisă de Ionuț Vulpescu după finala CM 2014, Germania - Argentina 1-0:

"Argentina a pierdut finala, iar FIFA l-a desemnat pe Messi cel mai bun jucător al Campionatului Mondial. Diego Armando Maradona n-a câștigat niciodată vreun trofeu personal la Mondiale. Dar a adus la Buenos Aires Cupa Mondială. Titlul acordat lui Messi e fals, deci comercial. Golul lui Diego cu Anglia e autentic, dincolo de plachetele și distincțiile sponsorilor. Neuer, Schweinsteiger, James Rodriguez sau Robben au fost mai buni ca Messi, dar n-au cota de piață a celui mai răsfățat purtător de Adidas din istorie. 

Desigur, Argentina n-a pierdut doar din cauza lui Messi. A pierdut pentru că a avut doi atacanți, Higuain și Palacio, care au ratat în finală ocazii pe care Klose sau Muller nu le-ar fi ratat nici la antrenamente.

A pierdut pentru că Sabella l-a lăsat pe Tevez în afara lotului, în ciuda insistenței suporterilor, presei și evidenței. A pierdut pentru că s-a accidentat Di Maria, care prelua cel mai mult din "pauzele" lui Messi. 

A pierdut pentru că a avut un antrenor, Sabella care a creat momentul cel mai hilar al Mondialului, când nimeni n-a înțeles dacă execută un număr de circ sau dă vreo indicație tactică băncii de rezerve.  

Cu tot cu această distincție nedreaptă, Messi rămâne doar cel mai bun jucător argentinian de după Diego Armando Maradona. Într-un singur moment a semănat Messi cu Maradona. Spre final, când a bătut o lovitură liberă direct în tribune, așa cum a făcut Maradona în finalul meciului cu Germania, din '90, când n-a mai rezistat faulturilor repetate, erorilor de arbitraj și ostilității tribunei.

În rest, diferențe esențiale. Maradona a făcut Argentina, Barcelona l-a făcut pe Messi. Messi e un fotbalist excepțional, dar nu e lider, nu e căpitan de oști nici măcar cât a fost Mascherano. Maradona căuta mingile, Messi se izolează într-o lume a lui, exact când Argentina are mai mare nevoie de el. Discursul lui Diego e la fel de puternic ca jocul său. Messi nu vorbește, se strecoară, nu strânge echipa în jurul lui, e singur pe câțiva metri. Banderola îl încurcă, nu îl responsabilizează. Maradona a câștigat împotriva tuturor, Messi n-a convins nici răsfățat de FIFA.

Germania câștigă al patrulea titlu mondial din istorie, egalând Italia. Un singur trofeu le desparte acum pe cele două forțe ale Europei de Brazilia, a cărei supremație mondială e mai amenințată ca niciodată. Europa se detașează în disputa cu America de Sud, 11 la 9. Ce se va întâmpla data viitoare, în Rusia?"

Citește și: TVR 1, audiențe uriașe în timpul finalei CM 2014

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel