George Maior, declaraţii la Washington. Cooperarea româno-americană

George Maior a afirmat la Washington că, în domeniul apărării, cooperarea româno-americană constituie o contribuţie esenţială pentru securitatea euro-atlantică.

Cooperarea româno-americană în domeniul apărării constituie o contribuţie esenţială pentru securitatea euro-atlantică, pentru asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre şi, totodată, este un model pentru regiune, a declarat miercuri ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior.

El a fost invitatul principal al unui eveniment organizat de Fundaţia Heritage pe tema 'Viitorul cooperării româno-americane în domeniul apărării antirachetă', conform informaţiilor oferite de Ambasada României în SUA.

Pe fondul ameninţărilor balistice la nivel regional şi global, Maior a evidenţiat relevanţa cooperării bilaterale pe dimensiunea apărării antirachetă. În acest sens, a subliniat că 'Aegis Ashore România constituie un proiect strategic bilateral major şi o reconfirmare a importanţei cooperării româno-americane pentru securitatea României şi a NATO, precum şi o garanţie a solidităţii legăturii transatlantice'.

Angajamentele NATO

Diplomatul român a menţionat complexitatea mediului de securitate din regiunea Mării Negre şi de pe întreg flancul estic, subliniind necesitatea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare inclusiv printr-o prezenţă a forţelor SUA şi aliate în zonă. În context, Maior a punctat eforturile României pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO şi pentru dezvoltarea capabilităţilor de apărare naţionale: alocarea a 2% din PIB pentru apărare, modernizarea forţelor armate române şi achiziţia de echipamente performante, care creează inclusiv perspective pentru cooperarea industriilor de profil.

[citeste si]

Totodată, Maior a apreciat necesitatea continuării sprijinului pentru ţările partenere din regiune, în mod special Republica Moldova, inclusiv în vederea menţinerii parcursului european al acestora.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26