Geoană, reacție după decizia CCR la votul prin corespondență

Preşedintele PRSO, Mircea Geoană, consideră că introducerea votului prin corespondenţă şi decizia CCR referitoare la acest vot arată că sistemul politic actual nu este complet autist faţa de nevoia evidentă ca şi cei din străinătate să aibă o şansă corectă în a-şi exercita dreptul de vot.

"Ce s-a întâmplat în 2014, modul brutal în care unui număr mare de români i s-a interzis dreptul la vot, trebuia să primească un răspuns instituţional din partea statului român. Într-un fel introducerea votului prin corespondenţă şi decizia CCR de azi arată că sistemul politic actual nu este complet autist faţa de nevoia evidentă ca şi cei din străinătate să aibă o şansă corectă", a afirmat miercuri Mircea Geoană, într-o conferinţă de presă.

Citește și: VOT CORESPONDENȚĂ. Decizie-cheie, la CCR

El este de părere însă că acest vot prin corespondenţă nu va influenţa prea mult rezultatul alegerilor parlamentare din 2016 pentru că numărul de parlamentari pentru diaspora a rămas neschimbat.

"Într-un fel este un element de reparaţie morală, dar este şi o chestiune oarecum cosmetică, pentru că nu rezolvă pe fond problema accesului real la vot. În opinia mea şi în propunerile PRSO am vorbit de triplarea numărului de reprezentanţi ai diasporei în Parlamentul României. Nu e atât de complicat să ai un număr mai mare de parlamentari pentru diaspora, dar, din păcate, cele două partide (n.r. PSD şi PNL) din motive de păstrare a monopolului în politica românească au ajuns la această concluzie", a adăugat liderul PSRO.

Curtea Constituţională a României a decis miercuri, în unanimitate, că este constituţională legea privind votul prin corespondenţă. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel