Geoană și Vanghelie, partid nou. Iliescu, REACȚIE: Un joc neserios

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a comentat în termeni duri decizia lui Mircea Geoană și a lui Marian Vanghelie de a crea un partid nou.

Preşedintele de onoare al PSD a participat, joi seară, la un eveniment organizat la Ateneul Român din Bucureşti, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, la care au luat parte, printre alţii, fostul lider al PSD Adrian Năstase, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, dar şi reprezentanţi ai corpului diplomatic şi personalităţi din mediul cultural.

La remarca potrivit căreia nu a mai fost prezent la ultimele şedinţe ale PSD, Ion Iliescu a declarat că aşteaptă, pentru că "o să fie un Congres al partidului".

"Va fi (un Congres, n.r.), dar va fi întâi un Consiliu Naţional. Aştept Consiliul Naţional ca să particip la dezbaterile în legătură cu ce este de făcut", a spus Ion Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD a spus că absenţa sa de la şedinţe nu are nicio legătură cu eticheta de "partid comunist", afirmând că "acestea sunt bazaconii".

Întrebat dacă Mircea Geaonă şi Marian Vanghelie, excluşi din PSD, ar trebui rechemaţi în partid, Iliescu a precizat că el a votat împotriva acestei sancţiuni.

"Eu nu cred că aveam nevoie de aşa ceva şi când sunt puncte de vedere diferite - suntem un partid democratic sau vrem să fim un partid democratic - trebuie să existe forţa de a accepta puncte de vedere diferite şi de a lăsa dezbaterea liberă, schimbul de păreri, indiferent de diferenţele de opinie. Acest lucru chiar îmbogăţeşte gândirea. Asta este trăsătura oricărei societăţi. Suntem aşa de diferiţi unul de altul, dar tocmai această comunitate de entităţi diferite este bogăţia vieţii şi a societăţii, mai ales într-o formaţiune politică ce vrea să fie factor dinamic în viaţa socială. Eu am fost împotriva unor asemenea mentalităţi care îmi amintesc de perioade depăşite, anterevoluţie", a mai spus preşedintele de onoare al PSD.

Citește și: DNA. Marian Vanghelie, anchetat pentru evaziune

Chestionat cum comentează tentativele lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie de a rupe PSD, Ion Iliescu a precizat că "este un joc neserios".

"Trebuie să gândim ce trebuie făcut pentru a se consolida entitatea aceasta politică, care îşi asumă nişte răspunderi, care are cea mai mare experienţă în aceşti 25 de ani de evoluţie a societăţii româneşti. Nu trebuie să înăbuşim glasurile, dezbaterea liberă de idei, să încurajăm diversitatea de opinie, confruntarea, dar confruntare civilizată. Eu îmi arunc privirile puţin în urmă şi îmi amintesc din 1990, primele alegeri pe care le-am avut după Revoluţie şi m-am uitat pe nişte materiale, inclusiv dezbaterea ultimă de la primele alegeri din '90. Eram trei candidaţi, domnul (Ion, n.r.) Raţiu, din partea PNŢCD, domnul (Radu, n.r.) Câmpeanu, din partea PNL, şi cu mine. Şi atunci era o noutate. Era o prenmieră pe care Televiziunea Naţională o făcea care să prezinte la televiziune pe cei trei candidaţi şi dezbaterea dintre ei. (...) Niciun fel de element de jigniri. A fost o dezbatere civilizată", a completat Iliescu.

El a precizat că în loc să fie continuat şi dezvoltat acest stil, "dezbaterea publică politică a coborât ca substanţă". "Aceasta este slăbiciunea care trebuie să ne preocupe acum, cum să facem să consolidăm acest lucru. Asta dă forţă şi unui partid, şi societăţii în ansamblu", a completat Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD a subliniat că va susţine acest punct de vedere la Consiliul Naţional al PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel