Geoană face rechizitoriul eșecurilor lui Băsescu

Mircea Geoană
Mircea Geoană

Fostul ministru de Externe și ambasador al României la Washington, Mircea Geoană, a făcut, pornind de la declarațiile lui Traian Băsescu despre relația României cu China, o radiografie a eșecurilor președintelui. Vorbind despre investiții ratate, abordări nepotrivite sau superficiale în materie de politică externă, senatorul a tras o concluzie descurajantă: România a intrat în 2013 cu proiectele începute în 2004 și rămase neterminate până în prezent.

Afirmațiile lui Traian Băsescu referitoare la vizita premierul Victor Ponta în China sunt ”contraproductive”, puncta Geoană, miercuri seara, la Realitatea Tv, mai ales în contextul profilării unui nou ”drum al mătăsii” care leagă China de Europa și al tratatului de liber schimb dintre UE și NAFTA, creionat de liderii mondiali:

- ”China când a avut vizită la nivel înalt în Ungaria, a lăsat acolo vreo patru miliarde de dolari. 1 miliard și ceva pentru banca de dezvoltare a Ungariei de la banca de dezvoltare chineză; 1 miliard pentru un tren de mare viteză pe care ungurii vor să-l facă, pentru că rutele europene îi ocolesc; încă două miliarde pentru cel mai mare centru logistic pentru mărfuri chinezești dinspre Asia către Europa în afara Europei.

- Aceeași conducere chineză a fost la Sofia, unde a lăsat vreo două miliarde și ceva investiții. Un tren de mare viteză; atenție, bulgarii or să aibă tren de mare viteză cu mult înaintea noastră. O propunere pentru unul din porturile bulgărești, pentru un mare terminal de transport multimodal. Mare, uscat, Marea Neagră, care riscă să ne ocolească.

 - Avem un parteneriat strategic cu Italia. Întâmplător, Nabucco West s-a dus de la un parteneriat strategic, Azerbaidjan, la un alt parteneriat strategic al României, Italia. Ne-a ocolit, frumușel, din alte motive.

 - Singurul lucru pe care puteam să-l facem mai bine, ar fi fost ca în discuția cu Azerbaijan - dacă tot avem o relație strategică cu oamenii ăștia - și au venit cu propuneri economice concrete în România, așa cum au intrat compania de transport de gaz din Grecia, așa cum au invitat Romgazul românesc să intre în consorțiul de la Shah Deniz și noi nu ne-am dus, nu știu din ce motive. Riscul este ca și alte structuri, de natură terestră, feroviară, intermodale, logistică să se întâmple fără noi. Acest drum al mătăsii se poate bifurca pe lângă România bine merci.

- România a fost în 2004 primul stat european, după ce președinții Chinei încă mai vorbeau limba română și recitau din Eminescu, în mod copios (...) de 10 ani au trecut deja doi președinți, câte guverne am uitat de ele, nu știu câte vizite bilaterale, și vreau să vă spun că avem exact aceleași proiecte, din 2004: centura Bucureștiului, podul peste Dunăre de la Măcin, colaborarea pe telecomunicații cu ZTE, cu marea companie chinezească, problemele legate de folosirea geografiei României ca un punct important. Nu cumva de batem joc de propria noastră șansă?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel