Geoană cere convocarea de urgență a CSAT

Senatorul Mircea Geoană cere convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Senatorul consideră că situația terenurilor agricole trebuie discutată urgent pentru a evita un posibil risc generat de "vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățenii străini, mai ales în contextul unor inițiative dubioase precum cea a Ungariei".

"Agricultura are o șansă reală de a deveni unul din cele mai puternice motoare de creștere economică. Siguranța alimentară reprezintă un element important al securității naționale și, de aceea, acest subiect ar fi trebuit să se afle pe agenda CSAT cu mult înainte de 1 ianuarie 2014. Deși târziu, acest subiect ar trebui să fie pus pe agenda CSAT cu cea mai mare urgență", susține Geoană, într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Social-democratul a adăugat: "Zvonurile, alimentate de declarațiile unui angajat al ambasadei Ungariei la București, conform cărora Ungaria are un plan strategic de a cumpăra teren agricol în Transilvania sunt de-a dreptul îngrijorătoare. (...) Nu vreau să fiu înțeles greșit. Nu susțin o blocare a investițiilor străine în agricultură. Dimpotrivă, dar la mijloc este securitatea alimentară a României, iar vânzarea excesivă a terenului agricol către cetățeni străini este în viziunea mea un risc pe care trebuie să îl controlăm foarte bine, fiind o problemă de interes național".

Inacceptabil ca Ungaria să se implice deschis în activitatea de achiziție a terenurilor agricole din România

Mircea Geoană subliniază că există o diferență semnificativă între posibilitățile financiare ale românilor și ale cetățenilor străini interesați să cumpere teren agricol în România. El adaugă că este inacceptabil ca un stat străin "să se implice deschis în activitatea de achiziție a terenurilor agricole din alt stat".

În opinia sa, este "inacceptabil ca un stat- în cazul nostru Ungaria- să se implice deschis în activitatea de achiziție a terenurilor agricole din alt stat. Statul român, cu toate instituțiile sale, trebuie să combată o asemenea politică a Ungariei. Obligația statului român este să se protejeze prin toate mijloacele legale și instrumentele financiare pentru a atenua crearea unui dezechilibru pe piața funciară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel