GDF Suez intră in Nabucco. Azerii de la Shaz Deniz nu s-au decis

nabucco gdf suez
nabucco gdf suez

Grupul industrila francez GDF Suez, unul dintre cele mai importante grupuri energetice din Europa, intră în proiectul gazoductului Nabucco Vest, a anunțat grupul energetic austriac OMV, potrivit Agerpres.

Nabucco Vest va aproviziona 15-20 de țări și urmează să lege Austria de frontiera turco-bulgară, trecând prin România, Ungaria și Bulgaria. OMV a anunțat, fără să precizeze valoarea tranzacției, că le-a vândut francezilor 9% din acțiunile Nabucco Vest, proiect sprijinit de UE. OMV a cumpărat recent acțiunile companiei germane RWE, care s-a retras din proiect.

"Atragerea companiei GDF Suez ca partener în cadrul Nabucco Vest constituie un progres important şi demonstrează că Nabucco este pe drumul bun pentru a aproviziona în viitor Europa în manieră sigură cu gaze naturale provenind din noi surse", a declarat CEO-ul OMV, Gerhard Roiss, citat în comunicat.

Prin urmare, Nabucco Vest cuprinde la ora actuală şase investitori, şi anume OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargas (Bulgaria), Botas (Turica) şi GDF Suez (Franţa).

GDF Suez intră în proiectul Nabucco Vest ân contextul în care consorțiul azer Shaz Deniz trebuie să anunțe curând o decizie în legătură cu livrările de gaza naturale de la Marea Caspică spre Europa. Azerii care controlează zăcămintele de gaze naturale Shah Deniz II din Azerbaidjan, va anunța până la sfârșitul lunii alegerea făcută între proiectul Nabucco și proiectul rival, Trans Adriatic Pipeline (TAP). În funcție de răspunsul acestora, lucrările la gazoductul Nabucco vor demara în 2015.

azoductul, ce are ca scop să evite gigantul rus Gazprom, trebuia iniţial să lege Europa Centrală de frontierele estice ale Turciei. În faţa incertitudinii legate de furnizori, traseul a fost redus de la 3.900 de kilometri la 1.300 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel