Gaz românesc pe bursă. Propunerea președintelui ANRE

 O mare parte din producţia românească de gaze ar trebui tranzacţionată pe bursă, pentru a exista lichiditate şi un preţ de referinţă pe piaţă, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). 

Aceasta în condiţiile în care, de la 1 aprilie, preţul gazelor de producţie internă a fost complet liberalizat, conform OUG 64/2016. 

"Ordonanţa 64 trebuie aprobată prin lege, iar la momentul respectiv se va dezbate o completare a ordonanţei şi sunt iniţiative de a se merge pe acelaşi model al pieţei de gaze ca cel de la energie electrică, respectiv să se aplice modelul tranzacţionării întregii cantităţi de gaze naturale pe bursă", a precizat Havrileţ. 

El a adăugat nu este de acord cu tranzacţionarea întregii cantităţi de gaze pe bursă. 

"Punctul meu de vedere este că sunt două elemente diferite, distincte. Piaţa de energie electrică are o caracteristică, iar cea de gaze naturale este specifică unor activităţi concesionate. Gazele naturale, ca şi zăcăminte, sunt concesionate, iar producătorii, prin legea petrolului, au dreptul de a utiliza gazele naturale, de a decide asupra destinaţiei, în sensul că îl poate prelucra sau îl poate vinde, iar din acest punct de vedere cred că trebuie făcută o distincţie între cele două pieţe", a argumentat oficialul ANRE. 

Havrileţ a susţinut că este totuşi nevoie să existe obligativitatea tranzacţionării unei părţi din cantitatea de gaze extrasă, pentru a exista lichiditate în piaţă şi pentru un preţ de referinţă, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel