Gaură buget Cioloș. Turcan, despre comisia de anchetă

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor vota împotriva unei comisii de anchetă privind dispariţia a 10 miliarde de lei din bugetul pe anul 2016, catalogând această iniţiativă populistă, şi consideră că Liviu Dragnea şi Vasile Dîncu ar trebui audiaţi cu privire la rectificarea bugetară de anul trecut. 

"Aceasta este o iniţiativă populistă a domnului Dragnea, menită să caute falşi adversari, falşi duşmani pentru că este în imposibilitatea de a acoperi angajamentele din campania electorală. PNL este primul şi singurul, în mod real, susţinător al transparenţei cheltuirii banului public şi în această privinţă considerăm binevenită o discuţie în interiorul Comisiei de buget-finanţe pentru a vedea ce a stat la baza bugetului prognozat, ce a stat la baza execuţiei bugetare, astfel încât cetăţenii să fie informaţi corect şi cu bună-credinţă în privinţa situaţiei financiare de anul trecut", a declarat Turcan la Parlament, după şedinţa Comisiei de unificare a PNL. 

Ea a susţinut că, în cazul în care această comisie de anchetă va fi înfiinţată, Liviu Dragnea şi Vasile Dîncu ar trebui să fie primii invitaţi. 

"Majoritatea este la PSD. Dacă doreşte comisie de anchetă, cel mai probabil o va realiza, cu toate că trebuie făcută o diferenţă între statutul comisiei de anchetă şi statutul unei comisii speciale din cadrul Comisiei de buget-finanţe. Şi dacă se va realiza această comisie la initiaţiva PSD, atunci PNL consideră oportun ca primii invitaţi la comisia de anchetă să fie domnul Dragnea şi domnul Dîncu, principalii artizani ai rectificării bugetare pozitive de anul trecut. Să nu uităm că în mod public, repetat, domnul Dragnea a susţinut că Guvernul să realizeze spre finalul anului o rectificare pozitivă şi să nu uităm că domnul Dîncu este ministrul care a semnat şi a girat această rectificare bugetară. Suntem pentru transparenţă şi considerăm oportună o dezbatere în cadrul Comisiei de buget-finanţe care să aibă la bază buna-credinţă şi dorinţa de a informa corect cetăţenii, nu fantasme din neputinţa domnului Dragnea de a asigura bani pentru promisiunile din campania electorală", a precizat liderul PNL. 

Dezbatere nu audiere

Raluca Turcan a susţinut că fostul premier Dacian Cioloş şi membrii Cabinetului său ar trebui să ofere informaţii în legătură cu acest subiect. 

"Vreau să facem o diferenţă: una este dezbaterea publică pe care noi o susţinem în interiorul Comisiei de buget-finanţe, şi una este audierea sub auspiciul unei comisii de anchetă. În primul rând, domnul Dragnea nu cunoaşte sau se face că nu cunoaşte procedura parlamentară: o comisie de anchetă, prin decizia Curţii Constituţionale, nu are niciun efect asupra unor persoane care refuză să se prezinte. Trebuie să plecăm de la prezumţia de dorinţă de colaborare. Cred că şi premierul Cioloş şi alte persoane care pot oferi informaţii ar fi bine să facă lucrul acesta. De altfel, am văzut în spaţiul public atât din partea premierului, cât şi din partea echipei domniei sale informaţii cu privire la necesitatea rectificării bugetare cu privire la situaţia care a dus la apariţia acestui deficit de 10 miliarde. Dar dacă doresc cu adevărat această comisie de anchetă, atunci anchetă să fie, pentru că domnul Dragnea, în spaţiul public, a solicitat răspicat ca Guvernul să dea bani spre finalul anului către primării. Dacă vă aduceţi aminte, spunea că sunt datorii la primării şi din nefericire într-un mod pe care l-a gestionat domnul Dâncu nu ştim exact cum au ajuns banii la primării. Cred că ar fi eficient ca şi domnul Dragnea, şi domnul Dâncu să ne spună cum s-a finalizat această rectificare pozitivă", a afirmat Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel