Gafa președintelui Băsescu, după ce premierul Franței i-a mulțumit că a vorbit în română: Thank you

gafa_basescu
gafa_basescu

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit, joi, de la Palatul Cotroceni, cu premierul francez Jean-Marc Ayrault, aflat pentru două zile în vizită la București. În timpul protocolului, care prevedea prezența presei în debutul întâlnirii, șeful statului român a făcut o gafă, preferând să se adreseze, în final, jurnaliștilor în limba engleză, deși, anterior, primise mulțumiri din partea prim-ministrului Franței pentru că a ales să vorbească în limba română, cu translator.

În pofida faptului că protocolul negociat, privind întâlnirea președintelui Traian Băsescu cu premierul Jean-Marc Ayrault, nu cuprindea și declarații de presă comune, șeful statului a solicitat menținerea presei la „ilustrații” pentru mai mult timp decât momentele formale de la începutul discuțiilor, potrivit ampress.ro.

După schimbul protocolar de cuvinte, președintele Băsescu i-a pus în vedere premierului Ayrault, de față cu presa, care sunt „marile probleme” ale României.

„Prima problemă este procesul de integrare a României în structurile UE. Și aici, vizez accesul nostru în spațiul Schengen și în zona euro. A doua mare problemă este legată de competitivitatea României pe piața externă. Iar a treia problemă, care este problemă de imagine pe care ne-o asumăm, este problema minorității roma. Și trebuie să găsim soluții pentru a rezolva această problemă într-o manieră europeană”, a spus președintele Băsescu.

Premierul Jean-Marc Ayrault nu a dorit să ofere inițial o replică, deoarece jurnaliștii nu părăsiseră încăperea, preferând, însă, să remarce muzicalitatea limbii române și să evoce faptul că țara noastră este membră în Organizația Internațională a Francofoniei.

În plus, premierul Ayrault l-a complimentat pe președintele Băsescu, mulțumindu-i pentru faptul că a preferat să vorbească în română, cu translator, și nu în engleză. „Vă mulțumesc foarte mult că ați ales să vorbiți în limba dvs și nu în limba engleză. De altfel, cred că ați fi putut vorbi și în limba franceză pentru că văd că înțelegeți foarte bine”, l-a complimentat premierul Franței pe președintele român.

Deoarece, în acel moment, organizatorii au dorit ca jurnaliștii să părăsească încăperea, președintele Băsescu le-a cerut subordonaților să aștepte, probabil, dorind un răspuns din partea oficialului francez de față cu presa: „Nu, lăsați presa puțin”.

În acel moment, premierul Jean-Marc Ayrault i-a amintit președintelui faptul că despre aderarea României la spațiul Schengen a discutat și cu premierul Victor Ponta, subliniind că Franța s-a arătat întotdeauna deschisă față de intrarea României în Schengen, dar gradat, mai întâi cu frontierele aeriene.

Fără a mai aștepta răspuns și la celelate probleme ridicate, președintele Traian Băsescu, "uitând", probabil, pentru ce îl complimentase anterior interlocutorul său, i-a mulțumit acestuia în engleză și tot în engleză a spus că acum presa poate fi invitată afară. „Thank you. We can invite the journalistes now…”, a spus Băsescu, după care ziariștii au fost scoși imediat din sală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel