Gafă diplomatică rușinoasă la MAE în timpul vizitei ministrului german de Externe

Ministrul român de Externe i-a înmânat omologului său din Berlin, în timpul unei conferințe comune de presă susținută la București, o broșură cu harta Franței în culorile drapelului german.

UPDATE: Într-un comunicat de presă remis DC News, MAE precizează că harta Germaniei a fost înlocuită cu cea a Franței "dintr-o regretabilă eroare tehnică". Diplomația română spune că Steinmeier nu remarcase greșeala până când Aurescu nu i-a semnalat-o, oficialul german precizând că relațiile bilaterale nu vor fi în niciun fel afectate.

Comunicatul MAE:

Referitor la ştirile de presă apărute în legătura cu broşura elaborată de Agerpres cu privire la ilustrarea în imagini de arhivă fotografică a relaţiilor româno-germane, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

 
În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, Agerpres a iniţiat editarea unei broşuri, conţinând  imagini şi articole de arhivă realizate de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane. 

Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broşurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziţia MAE în această dimineaţă, a fost imprimat conturul hărţilor României şi Franţei, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei.
 
Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat şi a semnalat eroarea în cauză, aceasta urmând a fi corectată în cel mai scurt timp de către agenţia Agerpres în varianta tipărită.
 
Cu ocazia prezenţei celor doi oficiali la Sibiu, în cadrul celei de-a doua părţi a vizitei ministrului german de externe, ministrul de externe român a transmis direct omologului german regretul profund pentru această situaţie. Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată. A mulţumit din nou părţii române pentru atmosfera foarte bună a vizitei şi pentru substanţa discuţiilor.

Fotografia cu momentul în care Frank Walter Steinmeier primește cadoul simbolic de la Bogdan Aurescu a fost distribuită pe Twitter de ministerul german de Externe.

Responsabilitatea pentru greşeală ar aparţine exclusiv Agerpres, care urmează să facă o corecţie în cel mai scurt timp, a declarat un ofiţer de presă din cadrul MAE pentru „Adevărul". Important este conţinut broşurii, „extrem de valoros", a subliniat acesta.

Reprezentanţii Agerpres susţin însă că broşura a fost realizată în colaborare cu MAE, care a văzut „zilele trecute" o copie a broşurii şi „nimeni nu a avut nimic de obiectat sau de semnalat".

Frank Walter Steinmeier, despre Schengen: România a făcut eforturi remarcabile

„Este o greşeală de tipar. În varianta finală, cea electronică, pe care o lansăm în această seară, bineînţeles că am corectat", a declarat pentru „Adevărul" Alexandra Ştefan, specialist în PR al Agerpres. Aceasta nu a putut indica momentul în care Agerpres a sesizat „greşeala de tipar", însă a confirmat că broşura a fost livrată la MAE în această dimineaţă, înainte de întrevederea celor doi miniştri. Broşura a fost tipărită în doar două exemplare, a adăugat aceasta.

Gafa riscă să provoace sensibilități istorice, Germania Nazistă ocupând Franța în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când Hexagonul a fost condus de regimul colaboraționist de la Vichy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel