Gabriela Zoană, la masa discuțiilor cu Jean-Claude Juncker

Rodica Mitu / 18 iun 2018 / 14:52 Salveaza PDF Comentarii
Gabriela Zoană
Descriere foto: Gabriela Zoană

Gabriela Zoană a stat la masa discuțiilor cu Jean-Claude Juncker.

Europarlamentarul Gabriela Zoană a avut, la Strasbourg, o întrevedere oficială cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme care țin de cooperarea dintre Comsia Europeană și România.

În acest context, eurodeputatul Gabriela Zoană a solicitat o implicare activă a Comisiei în procesul de pregătire a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene prin susținerea eliminării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și intrarea României în spaţiul Schengen.

"Privarea de acces în spațiul Schengen în contextul în care, în urmă cu șapte ani Consiliul a concluzionat că România a îndeplinit toate condițiile în domeniile aquis-ului Schengen referitoare la frontiere, cooperarea polițienească, protecția datelor, sistemul de informații Schengen și vize, nu doar că aduce atingere principiului egalității între membrii Uniunii, dar afectează și libera circulație a persoanelor. Așa cum am afirmat în repetate rânduri, susțin egalitatea în drepturi a tuturor membrilor Uniunii, iar o segregare de acest tip în care România este privată de un drept pe care și l-a câștigat nu face decât să afecteze cooperarea strategică și să creeze divizare socială, politică și economică", a punctat eurodeputatul Gabriela Zoană.

Ce a mai spus Zoană

„Întâlnirea cu președintele Juncker a decurs extrem de constructiv, iar subiectele pe care acesta a acceptat să le abordeze cu privire atât la chestiuni ce țin de funcționarea în ansamblu a instituțiilor europene, dar și probleme de maxim interes pentru țara noastră. Această întâlnire m-a convins că România are un aliat și un prieten în persoana lui Jean-Claude Juncker, un cunoscător al societății românești și al problemelor cu care ne confruntăm: aderarea la spatiul Schengen si mentinerea MCV. Mecanismul de Cooperare și Verificare reprezintă un prejudiciu de imagine impotriva Romaniei", a adăugat Gabriela Zoană.

Agenda discuțiilor

Pe agenda discuțiilor a fost și Politica Agricolă Comună (PAC) și noile propuneri pentru modernizare a acesteia din urmă gândite în sprijinul fermerilor mici și mijlocii, în contextul în care eurodeputatul Gabriela Zoană deține funcția de vicepreședinte a Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

Ambii oficiali au subliniat importanța colaborării strategice, cu atât mai mult cu cât anul 2019 va fi unul important nu doar pentru România, ci și pentru Comisie. Preşedintele Juncker a confirmat angajamentul Comisiei de a fi un partener al României în contextul dezvoltării de strategii pentru viitorul Uniunii Europene.

"Am insistat să discutăm direct despre ultima propunere a Comisiei Europene privind viitoarea Politică Agricolă Comună. În primul rând, în calitate de vicepreședinte al Comisiei AGRI din cadrul Parlamentului European dar și în calitate de europarlamentar român am ținut să mulțumesc președintelui CE pentru intenția Comisiei de a acorda fonduri și oportunități de finanțare suplimentare fermelor mici și mijlocii, mai ales pentru că în România cei mai mulți fermieri fac parte din această categorie iar fondurile europene îi ajută să se mențină la un anumit nivel de dezvoltare sau chiar să progreseze din punct de vedere economic. În al doilea rând, am sesizat o contradicție - pe de o parte se dorește digitalizarea agriculturii și implementarea unor tehnologii inovatoare în acest domeniu, așa cum ne comunică Phil Hogan, Comisarul pentru Agricultură, pe de altă parte Comisia insistă pentru plafonarea plăților directe către fermieri la 100.000 Euro sau 120.000 Euro, așa cum a declarat la ultima întâlnire a Comisiei AGRI. Această situație va afecta marii fermieri. Este o situație care se poate soluționa extrem de ușor prin introducerea unui sistem de plafonări voluntare care să permită statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește alocarea acestor plăți directe", a declarat Gabriela Zoană.

Vezi și: Gabriel Vlase, discuții în biroul lui DragneaTe-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22