Firea și Zgonea, reacție dură la vizita deputaților în Taiwan

Scandalul declanșat de vizita celor patru parlamentari români în Taiwan începe să ia proporții. Ministerul Afacerilor Externe a decis retragerea pașaportului de serviciu lui Remus Cernea. La rândul său, preşedintele PSD Ilfov, Gabriela Firea, a transmis o scrisoare ambasadorului Chinei la Bucureşti, Hou Zuyhen, în care prezintă scuze pentru prezenţa unui membru al organizaţiei sale în delegaţia parlamentară care a vizitat Taiwanul. Și președintele Camerei Deputaţilor,  Valeriu Zgonea, a declarat că deputații nu au un mandat din partea instituţiei, aşa că s-a văzut nevoit să îi telefoneze ambasadorului Republicii Populare Chineze la Bucureşti pentru a salva relaţiile diplomatice ale ţării.

[caption id="attachment_352543" align="alignnone" width="640"] Foto: Facebook Remus Cernea[/caption]

 „Vă rog să-mi permiteţi să-mi exprim profundul regret pentru că un membru al organizaţiei PSD Ilfov, domnul Ninel Peia, a făcut parte din delegaţia deputaţilor români care a efectuat recent o vizită la Taipei.

Suntem convinşi că gestul său reprezintă o eroare regretabilă, ce a venit în urma unei interpretări greşite a intenţiilor celor care l-au invitat”, afirmă vicepreşedintele PSD, senatorul Gabriela Firea, în documentul trimis ambasadei Chinei.

 Ulterior, într-o intervenţie la postul B1 TV, Firea a declarat că va solicita măsuri dure împotriva lui Peia, întrucât o "mustrare" nu este îndeajuns.

Ninel Peia, alături de alţi trei deputaţi români, respectiv pesedistul Ovidiu Iane, ecologistul Remus Cernea și Costică Canacheu de la PDL au efectuat recent o vizită în Taiwan. Deplasarea a avut loc la doar câteva săptămâni după ce premierul Victor Ponta, în fruntea unei numeroase delegații guvernamentale, a fost la Beijing pentru a-i invita pe chinezi să investească în România.

Un alt membru al delegaţiei, deputatul Remus Cernea, a declarat că vizita a avut ca scop "iniţierea unui dialog privind cooperarea economică, culturală şi în alte domenii" între România şi Taiwan.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că „Am şi vorbit astăzi cu dna ambasador (ambasadorul Chinei la București, n.r.) şi i-am spus că nu există un mandat din partea Camerei Deputaţilor, statul român nu a susţinut sub nicio formă din bani pubilci acest lucru, şi că eu personal, şi dl prim-ministru şi colegii parlamentari dezavuem o astfel de abordare care afectează parteneriatul strategic cu Republica populară chineză. Este obligaţia mea de preşedinte al camerei deputaţilor să informez o ambasadă care la un moment dat poate să aibă o astfel de chestiune delicată”.

Mai mult, le-a atras atenţia celor 4 deputaţi, dar şi aleşilor care sunt la primul mandat să nu mai viziteze alte ţări fără a se consulta cu liderul de grup.

 „Nu au reprezentat statul român, nu au avut mandat de la statul român, nu au avut mandat de la Parlamentul României, pe cale de consecinţă sunt 4 cetăţeni români care au vrut să viziteze Taiwanul. Nu poţi să implici statul român şi să faci promisiuni în numele statului român fără ca acesta să nu îţi dea mandat”, a mai precizat Zgonea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel