Gabriela Firea: Memorandum între București și Madrid pentru infrastructură, smart city, educație și turism

Madridul este un model de aplicare a conceptului "smart-city" ce poate fi implementat și la Bucuresti, a declarat Primarul General, Gabriela Firea, la Madrid, după semnarea memorandumului dintre București și Madrid.

Primarul General al Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, și Primarul Orașului Madrid, Manuela Carmena Castrillo, au semnat astazi, în capitala Spaniei, la sediul municipalității madrilene, Memorandumul de Înțelegere dintre Primăria Generală a Municipiului București și Primăria Madridului. La eveniment au participat și membri ai Consiliului General al Municipiului București.

Cele două orașe au identificat o serie de domenii în care sunt interesate să dezvolte colaborarea: dezvoltarea durabilă, din perspectiva Agendei 2030, dezvoltarea infrastructurii, educație cultură și turism. Acordul semnat astazi are la baza interesul comun pentru servicii publice de calitate, pentru noi căi de participare cetățenească si pentru transformarea orașelor în medii cât mai plăcute pentru locuit.

Gabriela Firea: Spania, model în plan european din punctul de vedere al modului de integrare a cetățenilor

"Este un document plin de semnificații și cu o simbolistică aparte, cu atât mai mult cu cât are loc în acest an, anul Centenarului Marii Uniri a României, așadar este un parteneriat nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor. În Madrid și în zona metropolitană există una dintre cele mai numeroase si dinamice comunități de români de peste graniță. Foarte mulți români s-au integrat extraordinar de bine aici, iar faptul că le sunt respectate drepturile şi este asigurată păstrarea identităţii culturale şi lingvistice sunt lucruri foarte importante pentru noi. Considerăm că Spania este un model în plan european din punctul de vedere al modului de integrare a cetățenilor, atât la nivel guvernamental, cât și al societății.

Semnarea Memoradumului va contribui la consolidarea cadrului bilateral de cooperare, inclusiv în domeniul modernizării administrației publice locale. În Spania există o lege a capitalei care rezolvă cu succes o serie de incompatibilități și incongruențe ce intervin în relația dintre administrația publică locală și autoritatea centrală, de aceea găsesc oportun să preluăm acest model administrativ", a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea a evidentiat faptul ca Madridul este un model de aplicare a conceptului "smart-city" ce poate fi implementat și la Bucuresti:

"De altfel, discuțiile aici continuă, atât între noi ca primari, dar și la nivel de experți, și sunt convinsă că vom prelua cele mai bune practici ale orașului Madrid pentru a transforma tot mai mult Bucureștiul într-un oraș „smart". Alte zone în care avem foarte multe de împărtășit și schimburi comune de realizat sunt în domeniul educațional și în cel cultural. Mă bucur că doamna primar va veni, săptămâna viitoare, la București, ne face o mare onoare sa ne viziteze. Vizita doamnei Manuela Carmena Castrillo va marca debutul etapei de implementare a unor proiecte în domenii reglementate de memorandum."

Gabriela Firea a apreciat că modul de rezolvare a problemei traficului într-o capitală aglomerată poate fi folosit ca model de inspirație pentru administrația bucureșteană. Unul dintre exemple, la capitolul infrastructură, este construcția de pasaje subterane – în Madrid există numeroase pasaje subterane care străbat orașul și care contribuie la fluidizarea traficului.

De interes este și experiența Spaniei în domeniul infrastructurii de mediu și absorbției de fonduri europene, toate acestea fiind un factor care poate impulsiona relațiile dintre autoritățile locale din București și Madrid.

Manuela Carmena Castrillo, primarul Madridului, vizită în satele României de unde provin persoanele aflate în Spania

"Am semnat un acord de colaborare între cele doua orase, suntem foarte interesați să facem schimb de experiență în diverse domenii. Vrem să aflăm bunele practici din România, iar noi să oferim expertiza specialiștilor noștri.

Am discutat, atât la Forumul Mondial privind Violenta urbana si Educatia pentru Convietuire si Pace care a debutat ieri la Madrid, cat și cu astăzi, despre ce ar trebui să facă orașele pentru cetățenii lor, cum ar trebui să se implice în rezolvarea problemelor celor care fac parte din categoriile sociale defavorizate și cum am putea colabora cu toții pentru rezolvarea acestor situații. Vom aprofunda aceste subiecte saptamana viitoare când voi veni la București."

Manuela Carmena Castrillo a menționat că vizita în România va include și sate din care provin persoane defavorizate aflate, în Spania, într-o situație precară.

Peste un milion de români au rezidența în Spania

Conform ultimelor date statistice publicate de Observatorul Permanent al Imigrației (28 martie 2018), în Spania au rezidența legală înregistrată un număr de 1.030.054 cetăţeni români. Distribuţia geografică a românilor din Spania favorizează zona capitalei, în Comunitatea Madrid fiind înregistraţi peste o cincime dintre ei (214.000).
Media de vârstă a românilor din Spania continuă să crească uşor, ajungând la 36 de ani, faţă 35,4 ani în urmă cu un an şi faţă de 31 de ani în urmă cu 10 ani. Românii continuă să fie nu doar sub media de vârstă a străinilor UE din Spania (40,6 ani), ci şi cea mai tânără comunitate semnificativă de cetăţeni din Spaţiul Economic European aflați în Spania.

Autoritățile spaniole au manifestat maximum de deschidere pentru a facilita integrarea cetățenilor români din Spania, accesul la educație bilingvă jucând un rol crucial în acest sens, în mod special pentru tinerii provenind din familii care alternează anii petrecuți în Spania cu cei petrecuți în România. Abordarea spaniolă în această privință reflectă aprecierea pentru contribuția comunității românești la economia iberică.

Autoritățile spaniole, prin Ministerul spaniol al Educației și Științei și prin departamentele de învățământ din Comunitățile Autonome, au oferit sprijin substanțial pentru integrarea copiilor români, contribuind la implementarea, începând cu anul 2007, a programului de Limbă Cultură și Civilizație Românească în unitățile școlare din Spania (incluzând 71 de profesori, 3.500 de elevi, în 171 de localități). Programul facilitează mobilitatea între cele două țări a tinerilor din familiile române.

Vezi si: Gabriela Firea, reacție privind creșterea prețului Gigacaloriei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel