Gabriela Firea: Fenomen extrem de nociv. Consecințe devastatoare

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Senatoarea PSD Gabriela Firea atrage atenția asupra unui fenomen des întâlnit în România, care necesită măsuri urgente. 

"Dincolo de disputele sterile care țin agenda publică zi de zi există o realitate, cu multiple fațete, dintre care unele ar trebui să ne dea serios de gândit. Mă voi referi în cele ce urmează la problema natalității precoce, un capitol la care, din păcate, România se situează pe primele locuri", a declarat Gabriela Firea, senator PSD. 

Potrivit INS, România înregistrează cel mai mare număr de nașteri la adolescentele sub 15 ani dintre statele membre ale Uniunii Europene. Anual, în România, din cei aproximativ 200.000 de copii care se nasc, peste 9.000 provin din mame minore, iar în ultimii 4 ani numărul acestora se apropie de 38.000. Peste 3.000 de fete care nu împliniseră 15 ani au născut în perioada 2009- 2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină în același interval de timp. Din datele corespunzătoare anului 2013, din cele 135.615 gravide înregistrate în acel an, aproape zece la sută, respectiv 13.190, aveau cel mult 19 ani. Dintre acestea, 734 aveau mai puțin de 15 ani.

"Mă îndoiesc sincer că ar putea cineva să pună la îndoială nocivitatea extremă a acestui fenomen. Consecințele sunt pe cât de variate pe atât de devastatoare, începând cu cele de ordin medical, și terminând cu cele de ordin social. Gravidele minore sunt expuse riscului unor nașteri premature, al unor severe traume psihice și, de cele mai multe ori, se confruntă cu ostracizarea din partea familiei și cu dezinserția socială", a precizat Gabriela Firea, în acest context. 

O nouă materie obligatorie

Gabriela Firea subliniază necesitatea ca materia facultativă "Educație pentru sănătate" să devină obligatorie, așa cum sa procedat în majoritatea țărilor europene. "Mă alătur așadar ONG-urilor care au solicitat, la sfârșitul anului trecut, Ministerului Educației, modificarea curriculei pentru includerea acestui obiect de studiu în trunchiul comun, alături de celelalte materii obligatorii. Problema 'mamelor minore' trebuie acceptată ca o realitate obiectivă a societății actuale și impune eforturi susținute educaționale, economice, sociale și medicale pentru prevenirea și managementul cât mai consistent și eficace al acesteia", a conchis senatoarea PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel