Gabriela Firea, declarații de ultimă oră

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Gabirela Firea a făcut declarații după terminarea ședinței din CExN al Partidului Social Democrat. Iată declarațiile Gabrielei Firea:

Iată declarațiile Gabrielei Firea, după CExN: 

Critici după intervenția din 10 august

"Eu am luat cuvântul și l-am transmis colegilor mei, în special domnului președinte, faptul ca am vorbit ieri cu doamna comisar european Corina Crețu care mi-a relatat o discuție pe care a avut-o cu colegii domniei sale, comisari europeni și cu somnul președintel Juncker în care aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația politică din România, accentuând în special faptul că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de către celelalte țări europene deoarece, deși sunt de acord că instituțiile democratice ale statului de drept trebuie să fie apărate, și anume intervenția jandarmilor a fost corectă până la un punct în sensul apărării clădirii Guvernului și a jandarmilor care au intervenit pentru restabilirea ordinii și liniște publice. Nu au fost de acord cu faptul că manifestanți, deși au fost violenți, au trebuit să suporte gazele lacrimogene care s-au transferat în Piața Victoriei și că erau de ajuns alte măsuri mai blânde pentru îndepărtarea celor violenți. Practic extragerea celor foarte violenți care aruncau în jandarmi cu pietre, cu peturi și cu alte obiecte. Aceasta a fost îngrijorarea comisarilor europeni."

"Mi-a dat voie (n.r. Corina Crețu) să transmit în CEX aceste îngrijorări și că este posibil ca pe data de 18 septebrie, atunci când domnul Juncker va lua cuvântul, să facă referiri în discursul său și la situația din România și la protestele din 10 august și că nu este o situație confortabilă pentru țara noastră. Suntem o națiune liberă, avem prorpia legislație, dar nu este ușor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepție negativă despre țara noastră, despre Guvern, noi fiind un partid de guvernământ."

Carmen Dan, vinovată

"Am exprimat aceste îngrijorări și în acest cotext, ca Primar General al Capitalei am subliniat faptul că din nefericire, ceea ce s-a întâmplat pe 10 august poartă și o vinovăție și din partea persoanei care coordonează Ministerul de Interne, care întâi a spus că este în concediu, azi ne-a spus că a revenit din concediu și că a coordonat tot ceea ce s-a întâmplat pe 10 august și care a încercat să paseze răspunderea către Prefectul Capitalei tocmai în ideea ca presa, pe bună dreptate, să speculeze că este un apropiat al primarului general pentru că a lucrat doi ani de zile cu mine, salvând practic imaginea publică a domnului președinte care a propus-o pe doamna Carmen Dan ca ministru și incriminându-mă public pe mine pentru că doamna prefect a lucrat cu mine în calitate de consilier la Primăria Capitalei. Și i-am spus că nu este corect să supere întreaga țară, toți românii, Guvernul în ansamblul său, pentru erorile de coordonare și de comunicare ale doamnei ministru cu legătură directă și referire directă la protestele din 10 august."

Carmen Dan se consultă cu Liviu Dragnea

"Pot să fac afirmația că știu din cele pe care le-am observat din ședințele pe care le-am avut anterior că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte, nu știu dacă și pe acesta, cu domnul președinte și oricum domnul președinte a propus-o ca ministru pe doamna Carmen Dan. Eu nu am făcut altceva decât să spun că suntem într-un impas că este posibil ca pe 18 septembrie să se anunțe că Bulgaria va avea anumite avantaje din partea Bruxelles-ului și nouă să ni de mențină MCV-ul. Acest lucru se discută în acest moment la Bruxelles și este păcat să pierdem toți ca țară și chiar Guvernul și chiar partidul din care fac parte în continuare."

Două tunuri cu ape, defecte, din fericire

"Sunt primar general și am o responsabilitate în plus și nu este simplu, nu este ușor să vezi că în orașul pe care îl coordonezi adiministrativ se întâmplă lupte de stradă, se întâmplă violențe, astfel de atacuri. Am spus că nu era nevoie să se ajungă la acele gaze, dar din nefericire, din câte am aflat de la domnul viceprimar, au fost două tunuri cu apă care s-au defectat și de aceea s-a ajuns la gaze și vă dați seama cum ne simțim cu toții când în Europa se vorbește despre noi de această manieră"

Carmen Dan a sfidat-o pe Firea

"Acum este o altă problemă că doamna ministru nu a răspuns celor afirmate de mine deloc, a venit cu niște xeroxuri însemnând mesaje pe sms între doamna prefect și un domn secretar de stat, am întrebat-o pe față dacă ne spionează, dacă ne ascultă convorbirile, dacă știe ce vorbim pe mesaje pentru că nu mi se pare normal ca într-un Comitet Executiv să vii ca argumentații cu tot felul de aspecte derizorii, aspecte personale, mesaje de pe whatsapp... niște discuții personale dintre doamna prefect și domni din minister legate de proteste. Și în continuare confirmând că are o problemă personală cu mine și cu doamna prefect, a proferat tot felul de lucruri neadevărate, a jignit-o, a făcut atacuri la competențele profesionale ale doamnei prefect, a continuat tot șirul de acuzații indirecte pe care le-a făcut până acum prin faptul că prin toate aparițiile publice a ținut să sublinieze că nu domnia sa, ci prefectul a dat ordinul de intervenție a jandarmilor"

"Am crezut că ieri, în ședința informală cu domnul președinte, după ce îi voi da toate aceste elemente va înțelege și o va retrage domnia sa pentru că dumnealui a propus-o salvând în primul rând prestigiul țării, prestigiul Guvernului și prestigiul acestui minister. Și în poliție și în jandarmerie sunt și oameni profesioniști și nu trebui tratați de o asemenea manieră pentru că sunt prost coordonați la nivel politic."

”În viitor mi se va da dreptate”

"Rămân în continuare un om fidel, un om de echipă, cunosc statutul. Votul de astăzi este unul democratic, în acest moment așa se consideră că doamna ministru a acționat corespunzărtor și cred că în viitor mi se va da dreptate, chiar și dacă mai târziu, tot mi se va da dreptate"

Complice cu Iohannis. ”Îmi e greu să diger astfel de acuzații”

"Am și copii, am și mamă și nu vreau să îmi fie rușine să ies pe stradă și cred că este normal dacă s-a greșit, putem corecta. De ce trebuie să fim solidari în ceva incorect? Am înțeles solidaritatea până la un punct, dar nu cred că este normal să fim solidari în ceva ce nu este corect doar pentru că se spune că dacă votăm altfel dăm muniție opoziție. La un moment dat mi s-a sugerat într-un vocabular nu tocmai elogios că toți cei ca mine care îndrăznesc să spună ceva fac deliciul domnului președinte al țării. Îmi pare rău, nu știu câte persoane au fost atât de inconștiente ca mine să lupte cu Traian Băsescu când avea totul în mână. Și atunci îmi este greu să diger astfel de acuzații cum că eu aș putea fi complice cu actualul președinte."

”Tăriceanu, candidat, moment de mare tristețe”

"Domnul președinte a afirmat că împreună vom discuta posibilitatea să avem un candidat comun PSD ALDE în persoana domnului Tăriceanu, lucru care pe mine mă bucură, dar au aplaudat doar doi, trei oameni din sală. Pentru sutele de mii de membrii PSD din țară a ajunge acest partid în situația să nu aibă un candidat viabil și să se bucure că are o alternativă la un partener de guvernare, cu un scor mult mai mic în sondaje, este un moment de mare tristețe, este un moment istoric la modul negativ. Stânga a avut un candidat la președinție, a câștigat sau nu a câștigat este dreptul românilor să voteze pe cine consideră că este bun ca președinte. Dar reacția din sală cred că este grăitoare."

"Acum aș vrea să citez ce a spus o altă colegă că poate 'nu este bine că oameni atât de apropiați de unii dintre membrii conducerii partidului sunt propuși în astfel de funcții pentru că totul este subiectiv' și uitați că atunci când sunt astfel de situații juidecata este una subiectivă și nu obiectivă referitor la profesionalism."

”Nu prea am avut sprijin”

"M-a întrebat cineva dacă mi-e teamă dacă mi se va retrage sprijinul la Capitalei din cauza atitudinii și răspunsul era că nu prea am avut sprijin și am spus și astăzi în Comitetul Executiv, cu câteva excepții, și mulțumesc doamnei prim-ministru, în rest în continuare fuziunea Elcen Radet bate pasul pe loc, de asemenea transferul centurii ocolitoare a Capitalei și a metroului la Primărie bat pasul pe loc și am spus în Comitetul Executiv că sunt constituite grupuri de lucru inter-ministeriale care se face că lucrează. Am solicitat să fie rapoarte săptămânale în legătură cu toate obiectivele de investiții din toată țara. (...)"

"Au fost miniștri si prim-miniștri care, după ce au plecat din funcție, au spus că ei au vrut să facă ceva corect pentru bucureșteni, doar că nu au fost lăsați de domnul președinte"

"Eu aș vrea să constat că nu este un război (n.r. cu Liviu Dragnea) dar din păcate ne aflăm pe poziții diametral opuse la unele dintre subiecte și nu am găsit înțelegere, iar domnia sa consideră că nu greșește, iar eu nu pot să mă fac că lucrurile sunt alftel decât le prezint"

Carmen Dan a pus la care episodul de la terasă cu Speranța Cliseru

"Am aflat și îmi asum ceea ce spun că acel episod (n.r. cu prefectul filmat și jignit la terasă) a fost pus la cale de doamna ministru. Acel episod, tocmai pentru a o defăima pe doamna prefect și eu să sufăr politic, a fost de către oamenii din jurul domniei sale, cu o secretară, asistentă, cu angajațio apropiați domniei sale care intenționat au sunat-o pe doamna prefect, domnul lucrează la minister, a chemat-o, a invitat-o la terasă, au trimis un domn ca să pună acele întrebări.Totul ca să mi se reproșeze mie astăzi în CEx. A fost ciudat și bizar."

Dăncilă, lăudată

"Doamna Dăncilă a fost foarte conciliantă. A spus că se vor intensifica eforturile de a convinge Bruxelles-ul că în România este democrație, este stat de drept că instituțiile nu au făcut nimic greșit și că vor intensifica această colaborare și că să nu ieșim din CEX cu demisia nimănui"

"Eu nu sunt cu nimeni în război. Eu am afirm niște lucruri pentru care am argumente"

"Eu sper ca angajații din ministere, doamnele și domnii, să trateze echilibrat și deontologic toate proiectele mari ale Capitalei care au nevoie de colaborarea cu Guvernul și să nu simt o presiune negativă asupra acestuia prin prisma faptului că am avut curajul să spun un punct de vedere legat de faptul că am primit acele informații de la doamna Corina Crețu"

"În primul rând, nu știu dacă mai candidez. În al doilea rând, dacă voi candida, opțiunea firească de a fi tot candidatul PSD, dar dacă partidul va vota să nu mă mai susțină și voi dori să candidez, pot să candidez și independent"

"Îmi pare rău să spun dar (n.r. relația cu Liviu Dragnea) este tensionată. Eu am fost întotdeauna un om al dialogului, dar la cum s-au pus azi lucrurile în discuție și la cum a fost regia cu doamna Dan care a scos din dosar xeroxuri cu sms-uri(...), încât clar că e o breșă între noi"

"Mie mi se repetă la fiecare Comitet Executiv că sunt nouă în partid și să o las mai moale cu propunerile prea curajoase. Și dacă se consideră că este nevoie de schimbarea coducerii partidului  cred că doamnele și domnii care sunt mai vechi în partid să vadă dacă în urma votului există un sufragiu majoritar și să organizeze sau nu congres.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel