Funeriu: România are cea mai îmbătrânită populaţie de copii care intră în clasa I

funeriu
funeriu

România are cea mai îmbătrânită populație de copii care intră în clasa întâi, a declarat, vineri, la Timișoara, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, apreciind că prin introducerea clasei pregătitoare în școală, generaţia de şase-şapte ani a mers acolo unde îi este locul.

"Foarte mulţi ani, decenii la rând, s-a mers, în România, la şase ani la şcoală. În 2002, doamna Andronescu, prin ordonanţă de urgenţă, a obligat copiii să meargă la şase ani la şcoală. Foarte bine a făcut. În toată Uniunea Europeană, învăţământul începe la şase ani, ba chiar sunt câteva ţări în care începe la cinci sau la patru ani învăţământul obligatoriu. De asemenea, 20.000 de copii, anual, în România, la vârsta de şase ani nu mergeau nici la grădiniţă, nici la şcoală. Se creau nişte decalaje uriaşe între cei care intrau în clasa întâi la şapte ani şi cei care intrau la şase ani, decalaje uriaşe care nu se recuperau niciodată. România are, la ora actuală, cea mai îmbătrânită populaţie de copii care intră în clasa întâi. Avem, în medie, în fiecare clasă întâi, un copil de opt ani", a declarat Funeriu, citează RTV.net.

Potrivit fostului ministru al Educației, problema invocată de actuala conducere a ministerului de resort, privind lipsa spațiilor pentru clasa pregătitoare este falsă, dearece populaţia claselor I- VIII a scăzut cu un milion de copii, între anii 2000-2010.

"Se vorbeşte de lipsa de spaţii. Fals! Între 2000 şi 2010, populaţia claselor I-VIII a scăzut cu un milion de copii, deci aveam locuri în 2010 pentru un număr de un milion de copii, mai mare decât avem acum în şcoli. Aţi mai auzit anul acesta de problema locurilor în grădiniţe? Vă spun eu: nu, pentru că părinţii copiilor de trei ani au avut mai multe locuri pentru că generaţia de şase-şapte ani a mers acolo unde îi este locul, adică în şcoală. Dacă se revine şi se întoarce clasa pregătitoare la grădiniţă, anul viitor, din lipsă de spaţii - care este reală în grădiniţă -, părinţii copiilor de trei ani nu îşi vor mai putea da copiii la grădiniţă", a atras atenția fostul ministru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel