Funeralii Regina Ana. Cum va fi oficiată slujba de înmormântare

Regina Ana va fi înmormântată pe 13 august la Curtea de Argeș. În acest moment sunt câteva controverse care nu sunt încă lămurite.

UPDATE: Arhiepiscopie: Slujba de înmormântare a Reginei Ana oficiată la Curtea de Argeș va fi una foarte scurtă

Slujba de înmormântare a Reginei Ana oficiată în rit ortodox în fața noii catedrale de la Curtea de Argeș va fi una foarte scurtă, deoarece ceremonia principală, în rit catolic, va avea loc anterior la București, a declarat marți, pentru Agerpres, consilierul eparhial Caliopie Ichim, responsabil de sectoarele economic-financiar și construcții bisericești din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

"Slujba va începe la ora 15,00 în fața noii catedrale. Va fi o ceremonie foarte scurtă, pentru că tot ceea ce înseamnă oficierea celorlalte protocoale se va face la București. La noi va fi o slujbă foarte scurtă, urmată de introducerea sicriului în criptă", a declarat Caliopie Ichim.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a adăugat că înmormântarea în noua catedrală se poate desfășura fără probleme, iar toate pregătirile pentru eventualitatea decesului unui membru al Familiei Regale au fost făcute din timp.

"Noi suntem gata cu partea noastră de lucrări de mai bine de un an, mai sunt de făcut decorațiunile interioare, care sunt treaba Casei Regale. (...) Noi ne-am pregătit pentru un astfel de eveniment, scenariul îl avem pregătit de mai bine de jumătate de an, cu blocarea circulației, traseul pe care se va merge. Am discutat cu jandarmii, poliția, cu primăria. Totul este bine pus la punct", a precizat Caliopie Ichim.

Regina Ana va fi înmormântată pe 13 august în noua catedrală arhiepiscopală și regală de la Curtea de Argeș, a cărei construcție a început în anul 2009.

Știrea inițială:

Potrivit preotului Ovidiu Marian Vlăsceanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Argeșului, slujba de înmormântare a Reginei Ana va fi una ortodoxă, chiar dacă Regina Ana era catolică. 

Potrivit unor surse, la funeralii sunt așteptați membrii caselor regale din Europa.

De ce Papa Pius al XII-lea nu a dat o dispensă pentru căsătorie viitoarei Regine a României cu Regele Mihai

Căsătoria Principesei Ana de Bourbon-Parma cu Regele Mihai a avut loc în exil, în iunie 1948, la Atena. Fiind de religie catolică, Principesa Ana avea nevoie de o dispensă papală pentru a se căsători cu regele României, care era creștin-ortodox. La acel moment o astfel de dispensă era considerată normală numai dacă soțul/soția non-romano-catolic ar fi îngăduit ca eventualii copii rezultați din căsătorie să fie botezați și crescuți în religia romano-catolică.

Regele Mihai a refuzat să facă o astfel de promisiune din moment ce ar fi violat statutul constituțional al monarhiei românești. Pentru a rezolva această problemă, însăși regina-mamă Elena însoțită de mama miresei, principesa Margareta, au hotărât să prezinte cazul în fața Sfântului Scaun, respectiv mergând în audiență la papa Pius al XII-lea. În ciuda argumentelor reginei Elena și a faptului că principesa Margaret a izbucnit de nervi trântind cu pumnul în masă, papa nu a fost de acord cu dispensa invocând cazul principesei Giovanna a Italiei, care s-a căsătorit cu regele Boris al III-lea al Bulgariei, de altfel ortodox, nerespectând promisiunea de a-și boteza copii în religia catolică, ci în cea orthodoxă.

[citeste si]

Nereușind să obțină dispensa necesară, cuplul a continuat cu pregătirile pentru nuntă. Astfel, la cererea Papei Pius, Xavier ducele de Parma a emis o declarație prin care obiecta împotriva oricărei căsătorii fără acordul Papei sau a familiei miresei, interzicându-le părinților miresei să participela ceremonie. În aceste circumstanțe familia miresei a fost reprezentată de unchiul matern al principesei, Erik al Danemarcei, care a condus mireasa la altar.

Despre o posibilă mutare și a osemintelor Regelui Carol al II-lea în Catedrala Episcopală și Regală, reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului nu a putut da un răspuns.

De asemenea, despre decretarea unei zile de doliu sau de funeralii naționale, Guvernul nu a luat încă o decizie din cauză că Regina Ana nu a fost șef de stat, aceasta neavând nici cetățenie română. O decizie în acest sens urmează să fie luată în ședința de miercuri a Executivului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel