Fructele și legumele care te pot OTRĂVI dacă le mănânci în momentul nepotrivit. Pot fi FATALE

Fructele și legumele care te pot OTRĂVI dacă le mănânci în momentul nepotrivit. Pot fi FATALE / Foto: Pixabay
Fructele și legumele care te pot OTRĂVI dacă le mănânci în momentul nepotrivit. Pot fi FATALE / Foto: Pixabay

Unele fructe pot fi toxice dacă sunt consumate în momentul nepotrivit.

Fructul litchi

Deși coaja țepoasă a fructului litchi poate fi un factor de descurajare pentru unele animale, pentru oamenii care doresc să-l spargă, este un deliciu exotic. Este un fruct delicios, dar dacă este consumat prea devreme, în special de cineva care a sărit peste o masă sau de către un copil într-o stare de malnutriție, acest fruct dulce poate fi toxic și uneori fatal, scrie CNN. În anul 2017 în orașul Muzaffarpur din India, cea mai mare regiune producătoare de litchi, a apărut chiar și o boală misterioasă. În fiecare an, sute de copii din India sunt spitalizați cu febră și convulsii, iar asta ar fi din cauza toxinelor care provin de fructele litchi care nu sunt coapte complet.

Fructul stea

Fructul-stea (starfruit) conține toxine care prezintă un risc semnificativ pentru persoanele cu afecțiuni renale. Acesta este folosit ca un remediu pe bază de plante pentru o serie de afecțiuni în anumite zone ale lumii, dar, dacă este consumat de cineva cu afecțiuni renale, poate fi fatal. Starfruit conține toxine care afectează creierul și pot provoca tulburări neurologice, spune Fundația Națională a Rinichilor din SUA. Acestea sunt procesate și eliminate la persoanele cu rinichi sănătoși, dar persoanele cu afecțiuni renale cronice nu pot metaboliza toxinele din fructe, putând să apară îmbolnăviri grave sau chiar deces. Simptomele intoxicației cu fructele stea includ sughiț, confuzie și convulsii.

Maniocul, denumit și yucca

Maniocul este foarte cunoscut în Africa, America de Sud și în mai multe regiuni ale Asiei. Această plantă este a treia cea mai importantă sursă de calorii în aceste regiuni, după porumb și orez, hrănind zilnic peste 600 de milioane de oameni la nivel global.

Cunoscută și sub denumirea de yucca, este o legumă rădăcinoasă care este delicioasă atunci când e prăjită, fiartă sau coptă, având o textură gumosă, amidonată. De asemenea, este măcinată și transformată în făină. Dar maniocul poate fi otrăvitoare dacă nu este procesată corespunzător. Planta conține cianura de hidrogen și face obiectul unor reglementări stricte cu privire la prelucrare și producție pentru a diminua concentrațiile acestei otrăvuri.

Ciuperca fatală a trestiei de zahăr

Ciuperca fatală a trestiei de zahăr este unul dintre factorii de îmbolnăvire importanți în anumite regiuni ale lumii. Consumul trestiei de zahăr în sine nu este dăunător, dar dacă aceasta prinde mucegai și nu este folosită după prea mult timp, apare riscul de otrăvire din cauza unei ciuperci comune care crește pe plantă când este depozitată timp de mai multe luni. 

Toxina este dăunătoare pentru oamenii de toate vârstele, dar copiii și tinerii sunt cel mai frecvent afectați. Ciuperca, numită artbrinium, produce toxine care pot provoca vărsături, convulsii, spasme și comă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Fasolea roșie 


Multe specii de fasole conțin toxina fitohemaglutinină, dar concentrațiile sunt deosebit de mari în fasole roșie crudă. Nivelurile sunt reduse semnificativ în fasolea fiartă. Potrivit Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, doar patru sau cinci boabe crude pot provoca simptome.

În decurs de una până la trei ore, oamenii pot dezvolta greață, vărsături și diaree, care se pot agrava în dureri de stomac. Impactul este mai puțin sever decât în ​​cazul expunerii la toxinele care se găsesc în alimente precum manioc sau fructele stelate. Este posibil ca oamenii să se recupereze destul de rapid: în trei sau patru ore de la debutul simptomelor. Cu toate acestea, unele victime au fost spitalizate, relatează FDA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel