EXCLUSIV  Frig de îngheață pietrele! Ziua când vremea se va schimba radical în această iarnă: NU e de gerul Bobotezei

Toată lumea se așteaptă ca pe 6 ianuarie 2021 să fie frig, să fie gerul Bobotezei. De fapt, după cum observați, vremea la început de an este caldă.

Când vine gerul? E întrebarea care se află pe buzele tuturor după ce am văzut că temperaturile de afară duc spre o toamnă târzie, nicidecum către iarnă.

Când vine, de fapt, ”gerul Bobotezei”, aflăm de la scriitorul Dan Ciachir. Dincolo de predicțiile meteo, această expresie are alt înțeles. Când vine gerul Bobotezei aflăm în rândurile de mai jos.

Dacă analizăm originile expresiei "gerul Bobotezei", vedem că, de fapt, perioada la care se face referire este a doua parte a lunii ianuarie. Expresia datează de pe vremea când România avea calendarul pe stil vechi. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. Dacă înainte de acest an, Boboteaza se sărbătorea pe data de 19 ianuarie, după 1924 s-a decalat mai devreme, pe 6 ianuarie.

Gerul Bobotezei. Originea expresiei indică ziua când vremea se va schimba radical

Publicistul Dan Ciachir a explicat pentru DC News că până să se schimbe calendarul, Boboteaza pica pe 19 ianuarie, pe stil vechi. Având în vedere că februarie e cea mai rece lună a anului, probabilitatea să fie foarte rece la sfârșitul lunii ianuarie este mult mai mare decât la începutul lunii, așa cum se sărbătorește astăzi.

Referirea la ”gerul Bobotezei” era și pentru că oamenii săreau în pielea goală după cruce în apele Iordanului, fapt ce amplifica semnificativ senzația de ger, a mai explicat publicistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel