Francois Hollande, prima vizită în România: "Am impresia că mă aflu acasă"

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, s-a aflat marţi în vizită de stat în România, având întâlniri cu şeful statului român, Klaus Iohannis, şi cu premierul Dacian Cioloş.

Pe agenda vizitei s-au aflat şi deplasări la Laserul de la Măgurele şi fabrica Airbus de la Ghimbav, precum şi un forum pe teme economice.

'Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă', a afirmat Hollande iar preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că parteneriatul cu Parisul este o prioritate pentru România şi că 'ne simţim sprijiniţi de Franţa' în chestiunea Schengen. Preşedintele Franţei a fost primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de şeful statului român, de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, şi consilieri prezidenţiali.

Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale şi de o declaraţie de presă comună. Anterior, Francois Hollande a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.

[citeste si]

Relaţia bilaterală a fost una dintre temele abordate de cei doi preşedinţi, context în care Klaus Iohannis a subliniat că Franţa este o prioritate pentru România şi a menţionat nevoia de a fi aprofundate aspecte de succes ale cooperării sectoriale, cu accent pe cooperarea economică. La rândul său, Francois Hollande a arătat că, în cadrul Parteneriatului strategic, cele două ţări doresc să aibă politici comune iar în domeniul economic Franţa să contribuie cu soluţii în mai multe domenii: noi tehnologii, mediu, transporturi, start-up-uri, tranziţie energetică. 'Aici, în România, am impresia că mă aflu acasă', a afirmat el.

 Subiectul Schengen a fost şi el discutat de Iohannis şi Hollande. Şeful statului român a reiterat faptul că România acţionează de mult timp ca membru 'de facto' al spaţiului Schengen şi 'a făcut faţă foarte bine' crizei migranţilor.

'Este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spaţiu. Din motive practice, acest lucru nu se poate realiza dintr-odată. (...) Trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor româneşti. (...) Ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede, cu atât mai bine. (...) Pe scurt, da, ne simţim sprijiniţi de Franţa', a spus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel