EXCLUSIV  Creditarea, blocată de BNR, măsură ca-n 2008. Isar: ”Urmează o recesiune ca-n 2009”- VIDEO

Economistul Lucian Isar a comentat la DCNews decizia Consiliului de Administrație a Băncii Naționale, de miercuri, care a aprobat criterii mai aspre pentru creditare.

Recenta decizie a BNR de a frâna creditarea poate avea consecințe mult mai adânci, pe care le-a explicat economistul Lucian Isar, într-un interviu pentru DCNews:

”În 2008, tot într-un an electoral, dobânda ROBOR a crescut de la 6% la 46,5%, ”doar” de 7 ori. Știam că va fi o criză financiar, pe care dl Isărescu o informa în Parlamentul României. BNR a crescut dobânda cum nu a făcut nicio bancă centrală din lume. (...) În plus, începând cu 4 noiembrie 2008, a intrat o normă foarte similară cu cea de acum, care se numește 11/2008, care limita creditarea persoanelor fizice și posibilitatea de restructurare a creditelor. Exact ceea ce spune norma din acest moment. Norma a intrat pe 4 noiembrie 2008, suprapusă cu dobânzile, (...) s-a rupt ritmul de creștere al economiei și a ajuns la minus 7,1, cu punctul de inflexiune exact în noiembrie 2009” a susținut economistul.

Zece ani mai târziu

”Revenind la 2018-2019, zece ani mai târziu, noi avem o creștere de dobândă de 'doar' cinci ori. Oamenii au fost manipulați să creadă că dacă dobânda a crescut de la 0,67 în sus nu este același lucru ca și cum ar fi crescut de la 6 în sus, ca în 2008. Este incorect, pentru că gradul de îndatorare la momentul la care au tras ei creditele era calculat pe baza unei dobânzi de 0,67%, nu pe 6%. Dobânda a crescut de 5 ori din septembrie 2017, iar acum avem o blocare a creditării. Sunt aceleași pârghii care vor acționa pe fondul încetinirii economiei. (...) În momentul în care noi am încetinit creșterea economică față de anul trecut și creștem la 4%, adică cu 20% față de potențial (în jos), și vii cu o nouă frână pe creditare, poți să te aștepți - exact ca în 2009 - la o recesiune în 2019”, a explicat Lucian Isar.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel