Franța: Majoritatea prezidențială, denunț împotriva lui Benalla: Le va costa pe partidele de opoziție

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Susţinătorii preşedintelui francez Emmanuel Macron au denunţat sâmbătă la unison o "instrumentalizare politică" de către opoziţie a scandalului declanşat în jurul fostului colaborator prezidenţial Alexandre Benalla, acuzat de violenţe.

"Este o instrumentalizare politică. Cei care exercită monopolul puterii de decenii încearcă să-l destabilizeze pe noul preşedinte", susţine astfel Francois Bayrou (MoDem, centru), unul dintre cei mai fideli aliaţi ai lui Macron, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, unde el respinge orice idee despre "o afacere de stat" şi critică "era suspiciunii universale". 

Printre cei care împărtăşesc această poziţie se află şi Richard Ferrand, preşedintele grupului deputaţilor din partidul lui Macron, care a transmis un mesaj prin Twitter că "cele şi cei care au crezut că navighează printr-o 'furtună într-un pahar cu apă' au eşuat", făcând aluzie la cuvintele pe care Macron însuşi le folosise pentru a califica polemica declanşată de mai bine de zece zile. 

"Pe teren, toată lumea a înţeles lamentabila tentativă de recuperare politică a greşelii profesionale a unui om", a spus el. 

La 18 iulie, cotidianul Le Monde a dezvăluit că Alexandre Benalla a lovit şi molestat doi manifestanţi la 1 mai, în timp ce nu dispunea de nicio prerogativă poliţienească. 

Majoritatea prezidenţială citează un sondaj Harris Interactive realizat de marţi până joi şi publicat sâmbătă, care arată că cota de încredere a lui Emmanuel Macron şi a premierului Edouard Philippe este în uşoară creştere (+2) în luna iulie, după două luni de scădere puternică. 

"Istrumentalizarea politică şi blocajul procesului legislativ le va costa pe partidele de opoziţie în materie de imagine", a spus la rândul său purtătorul de cuvânt al LREM, partidul prezidenţial, Gabriel Attal, într-o declaraţie făcută revistei Le Point. 

Cazul Benalla continuă totuşi să fie în atenţia parlamentului săptămâna viitoare prin examinarea moţiunilor de cenzură ale dreptei şi stângii în Adunarea Naţională (camera inferioară) marţi, prin continuarea lucrărilor Comisiei de anchetă a Senatului, care îl va audia în special pe Christophe Castaner, delegat general al LREM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel