Frații Ioan și Viorel Micula, lovitură de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a decis că frații Ioan și Viorel Micula nu ar fi trebuit să primească niciun ban de la statul român.

Comisia Europeana a anunțat  oficial, luni, că statul roman trebuie să recupereze de la frații Micula, proprietarii European Drinks,  sumele plătite  ca despăgubiri, pe motiv că banii reprezintă de fapt un ajutor de stat în contradicție cu legislația europeană în domneiu.

Oamenii de afaceri, care au și cetățenie suedeză,  trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată. Ioan Micula susţine că nu a primit ajutor de stat de la România, deci nu are ce da înapoi.

În acest sens, România este pusă într-o situație delicată. Pe de o parte,  Ministerul Finanțelor a acordat depăgubirile obligat de o decizie a Curtii de Arbitraj de la Washington care a judecat un litigiu cu frații Micula, iar pe de altă parte  Comisia Europeană consideră că, potrivit legilor europene, banii acordați reprezintă ajutor de stat ilegal.

Citește și: Ministerul de Finanțe, sechestru pe conturi din cauza fraților Micula

Sumele ce trebuie rambursate sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare care a fost anulată, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Amintim că, printr-o hotărâre arbitrală pronunțată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiții dintre România și Suedia. Instanța de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanți pentru că aceștia nu au beneficiat în întregime de schemă.

Despăgubirile constituie ajutor de stat incompatibil și trebuie să fie rambursate de către beneficiari

Schema de încurajare a investițiilor retrasă a favorizat în mod selectiv anumiți investitori și, prin urmare, a fost considerată incompatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanților, România le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulată. Comisia a concluzionat, prin urmare, că despăgubirile plătite constituie ajutor de stat incompatibil și trebuie să fie rambursate de către beneficiari.

Fraţii Micula au câştigat în 2013 la ICSID despăgubiri în valoare de 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi pe care ar fi trebuit să le primerască de la statul român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel