Turneu de forbal pentru combaterea discriminării și promovarea diversității umane

Turneul „Fotbal pentru Diversitate” a devenit deja o tradiție în România, reunind an de an zeci de sportivi care aparțin comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender) și aliați.

În perioada 21-23 februarie la București va avea loc cea de-a treia ediție a turneului, iar în competiția pentru medalii vor intra șase echipe din București, Cluj și Brașov, dar și sportive din Austria.

"Prin sport luptăm împotriva discriminării, căci fiecare pornește cu șanse egale, indiferent de rasă, etnie, orientare sexuală sau identitate de gen, vârstă sau statut socio-economic. Sportul înseamnă diversitate, lucru demonstrat de-a lungul anilor prin numeroasele competiții sportive care au adus laolaltă oameni din toate zonele, care au transmis mesaje puternice. Prin fotbal transmitem un semnal hotărât că homofobia și transfobia nu-și au locul pe niciun teren", arată organizatorii, intr-un comunicat remis presei.

Fotbalul, instrument pentru combaterea discriminării și promovarea diversității umane

În total, între 21 și 23 februarie, 42 de sportivi vor lupta pentru medalii. Conferința de deschidere a turneului va avea loc vineri, 21 februarie, de la ora 19 pe str. Mihai Eminescu 149. Sâmbătă se vor juca meciurile din grupe între Red Women 35+, FCM Despacito, Cluj United, Club Sportiv Ocazional, HLGBTQ+ United Brașov, Just for Fun Cluj Napoca, pe Calea Piscului 10. Duminică, 23 februarie, vor avea loc semi-finalele și finalele, precum și ceremonia de premiere.

„Fotbal pentru Diversitate este un eveniment care crește de la an la an și care ne demonstrează că sportul are această putere să schimbe oameni, atitudini, să arate solidaritate. Pentru noi acest turneu este extrem de important pentru că aduce oameni împreună în lupta împotriva homofobiei și transfobiei" a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

„Cred că îi ajutăm pe oameni prin acest campionat să se ia pe sine mai în serios, să vadă că viețile lor au valoare. Când îți asumi o identitate o să vezi că viața e mult mai frumoasă" spune Oana Koulpy, organizatoare Q Sports România.

Din ce în ce mai mulți sportivi, inclusiv fotbaliști, își recunosc public orientarea sexuală


În ultimii ani, din ce în ce mai mulți sportivi ies public și își recunosc cu mândrie orientarea sexuală sau identitatea de gen, în numele cauzei mai largi a egalității tuturor. Recent handbalista româncă stabilită în Germania Laura Nicoletta Vasilescu și-a făcut coming out-ul pe rețelele de socializare, recunoscând cu mândrie că iubește o femeie. Pasul Nicolettei Vasilescu reprezintă un semnal pentru alți sportivi LGBT din România că a fi gay sau trans nu înseamnă că nu poți face performanță la cel mai înalt nivel.


FIFA interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen

FIFA, principala federație de fotbal din lume, interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale și identității de gen, în ultimii ani aplicând numeroase sancțiuni federațiilor de fotbal din țări ca Mexic, Uruguay, Chile sau Grecia pentru sloganuri homofobe strigate de fani. În august 2017 un purtător de cuvânt al FIFA a declarat că „FIFA este dedicată în lupta împotriva tuturor formelor de discriminare în fotbal, inclusiv împotriva homofobiei".

Cea mai importantă competiție de cluburi de fotbal, liga engleză Premier League, desfășoară deja de câțiva ani campania „Rainbow Laces", jucătorii de fotbal din toate echipele mari ca Chelsea, Arsenal sau Manchester United transmițând, simbolic, un semnal împotriva homofobiei purtând fie șireturi, fie banderole în culorile curcubeului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel