Fosta închisoare comunistă din Râmnicu Sărat, restaurată cu fonduri din PNRR

Fosta închisoare comunistă din Râmnicu Sărat, restaurată cu fonduri din PNRR / Foto: Pixabay, de ErikaWittlieb
Fosta închisoare comunistă din Râmnicu Sărat, restaurată cu fonduri din PNRR / Foto: Pixabay, de ErikaWittlieb

Fosta închisoare comunistă din Râmnicu Sărat va fi restaurată cu fonduri din PNRR.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că fosta închisoare comunistă din Râmnicu Sărat va fi restaurată cu fonduri din PNRR, transmite Agerpres. Potrivit unui comunicat al MIPE, secretarul de stat Csilla Hegedüs a vizitat fosta închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat. Vizita a avut loc în contextul în care proiectul Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România vor beneficia de o investiție în valoare totală de 9 milioane de euro, fără TVA, din fondurile alocate prin PNRR – Componenta 11 „Turism și Cultură”.

Scopul proiectului



Proiectul vizează conservarea, consolidarea și restaurarea fostului Penitenciar de la Râmnicu Sărat, punerea în valoare a monumentului prin implementarea programului funcțional „memorial” și a unui circuit specific de vizitare, astfel încât amenajările să sugereze atmosfera de izolare din trecut și realizarea unui centru educațional privind comunismul din România.

Scopul proiectului este atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, în special din rândul tinerilor.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost unul dintre penitenciarele cheie ale represiunii politice din timpul regimului comunist. În cadrul Componentei „Turism și Cultură” vor fi finanțate investiții în valoare de 68,48 milioane euro pentru modernizarea/ crearea de muzee și memoriale.

Gospodării tradiționale din Roșia Montană și din Delta Dunării, finanțate din PNRR. Lista obiectivelor care vor fi restaurate

Printre obiectivele UNESCO finanțate din PNRR se află și gospodării tradiționale din Roșia Montană și din Delta Dunării. Prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârii de Guvern nr. 208/2022, reprezentând jalonul 331 al componentei 11 – Turism și Cultură din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Gospodării tradiționale din Roșia Montană și din Delta Dunării, alături de încă cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt oficial selectate pentru a fi finanțate din PNRR. Pe lângă aceste situri recunoscute la nivel internațional, un număr de peste 300 obiective, care fac parte din patrimoniul cultural național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată”, a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel