EXCLUSIV  FORMARE GUVERN PSD. UDMR, rol esențial

Liviu Dragnea nu a închis ușa UDMR-ului pentru o posibilă guvernare.

Chiar dacă PSD reușește în cele din urmă să obțină o majoritate absolută, are nevoie atât de ALDE cât mai ales de UDMR.

Desigur, în ceea ce privește ALDE, lucrurile sunt clare. Liderii PSD au transmis clar că ALDE va face parte din noua guvernare.  Dar o guvernare de 52% se caracterizează prin fragilitate. Intrând și cu UDMR la guvernare, PSD își consolidează poziția, ducând cifra, undeva la 58%.

Dar, mult mai important, o cooptare a UDMR-ului în Guvern oferă legitimarea guvernului pe plan extern. Prin refuzul de a-l numi pe Liviu Dragnea premier, Klaus Iohannis va stârni reacția grupurilor parlamentare europene.

După Partidul Socialiștilor Europeni (PES), grup din care face parte PSD, și Partidul Popular European (PPE), cel mai important din Parlamentul European, va reacționa, devreme ce UDMR este o componentă a grupului. Desigur, cu ALDE numărul grupurilor europene se mărește, dar ALDE se află la periferia de influență a Parlamentul European.

Așadar, printr-o cooptare a UDMR-ului la guvernare, Liviu Dragnea nu doar că își consolidează majoritatea, dar și forțează mâna președintelui pentru a-l investi ca premier.

Un refuz ar naște critici din partea factorului extern. Analiștii și diplomația UE vor taxa neinvestirea unui Guvern care și-ar depune jurământul cu o cifră de aproape 60% și în componența căruia minoritatea cea mai importantă din România este reprezentată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel