Fonduri UE. Corina Crețu: ”Strategia de la Bruxelles ar trebui schimbată”

Corina Crețu
Corina Crețu

Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, admite că strategia Bruxelles-ului trebuie schimbată.

Într-un interviu acordat revistei Parlamentului European, Corina Crețu spune că "politica de coeziune ar trebui simplificată”. Politica ar trebui să fie „mai flexibilă și mai orientată spre rezultate. În multe state membre există proiecte doar pentru a avea un proiect și nu pentru a promova locuri de muncă și creșterea economică".

Corina Crețu spune că politica regională "este concepută pentru toate regiunile noastre, în număr de 300. Din punct de vedere social, este foarte importantă, pentru că investim în zone pe care sectorul privat nu le consideră profitabile. De exemplu, transportul public".

Oficialul român a adăugat că unele regiuni au încă nevoie de ajutor pentru lucruri de bază cum ar fi apa, tratarea apelor reziduale, transport etc, în timp ce altele au nevoie de ajutor pentru cercetare si inovație. Și, deși există inegalități enorme între regiunile Europei, de politica de coeziune beneficiază toate statele.

Politica de coeziune, una din cele mai mari realizări ale UE

Într-un moment în care unele critici se îndreaptă spre câți bani sunt cheltuiți în UE, comisarul insistă că "politica de coeziune este necesară mai mult ca niciodată”. „Voi lupta pentru ea - este una dintre cele mai importante realizări ale acestui proiect unic”.

Privind spre viitor, există temeri că politica de coeziune ar putea fi în pericol, deoarece UE urmărește să își reprogrameze modelul de finanțare înainte de Brexit. Cu câteva luni în urmă, Comisia a publicat un document privind viitorul Europei și, astfel, spune Corina Crețu, există cinci scenarii din care, din păcate, în patru politica de coeziune este redusă. În aceste condiții devine foarte important modul în care vor fi gestionate resursele financiare. O altă opțiune ar fi contribuția cu o sumă mai mare de bani din partea statelor membre.

Trecând peste aspectul financiar al politicii de coeziune, Corina Crețu a precizat că a depus eforturi pentru simplificarea accesului la fonduri. În prezent beneficiarii fondurilor trebuie să completeze "mii de pagini de formulare și solicitări pentru accesarea fondurilor UE, dar nu există condiții pentru accesarea fondurilor guvernamentale. Avem nevoie de o legislație simplificată". O comisie specială lucrează la acest aspect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel