Fonduri europene. Mihai Tudose, solicitare către Rovana Plumb

 Premierul Mihai Tudose a afirmat joi că România, prin măsurile luate recent de Guvern, a reuşit să progreseze în materia absorbţiei fondurilor europene şi i-a cerut ministrului Rovana Plumb să accelereze până la "epuizarea potenţialului" procedurile legate de alocarea banilor de la Uniunea Europeană. 

"În urma prezenţei noastre la Bruxelles, s-a reuşit deblocarea, într-o primă fază, autorizarea a trei AM-uri, cu 600 de milioane (de euro - n.r.) şi înţeleg că şi celelalte patru autorităţi de management vor fi gata în maxim două săptămâni, deci vom fi operaţionali total, dacă înţeleg bine doamna ministru Plumb, doamna viceprim-ministru", a declarat Tudose, în deschiderea şedinţei de Guvern. 

La solicitarea premierului, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a completat datele legate de progresul înregistrat de autorităţile de la Bucureşti în materie de fonduri europene. 

"Astăzi am primit de la Autoritatea de Audit desemnare pentru trei autorităţi de management: Asistenţă tehnică, Capacitate administrativă şi Iniţiativa pentru IMM-uri. Toate trei au alocare de 800 de milioane de euro pe toată durata ciclului financiar. Din cele 600 de milioane de euro de la Bruxelles, pentru care dumneavoastră aţi făcut anunţul, imediat vom putea trimite 121 de milioane de euro în vederea rambursării de către Comisie (CE - n.r.) a banilor, ceea ce înseamnă că vor intra în economie şi toţi beneficiarii de la instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, mediul de afaceri vor beneficia de banii europeni din proiectele care au fost deja depuse", a explicat Plumb. 

Ministrul delegat pentru fonduri europene a adăugat că rata de contractare s-a dublat, a ajuns la 10,54%. 

"Ceea ce înseamnă contracte de finanţare semnate în valoare de 2,4 miliarde euro, din total alocare de 23 de miliarde de euro", a completat Plumb. 

În context, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Rovana Plumb accelereze procedurile privind absorbţia fondurilor UE. "Deci mai avem potenţial şi, vă rog, să ne epuizăm potenţialul. Da? Asta cu rugămintea e o glumă. Nu trebuie să vă rog, că trebuie să o facem", a conchis premierul, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel